NRK Meny
Normal

Hun er landets første elevombud

Tone Martha Sødal (48) fra Søgne er ansatt som Norges første kommunale elevombud.

Tone Marta Sødal

Tone Martha Sødal skal jobbe som elevombud i Søgne kommune. Hun er ansatt som Norges første.

Foto: Line Oftedal Pedersen/NRK

Søgne formannskap har i dag vedtatt å ansette Tone Martha Sødal (48) som landets første, kommunale elevombud, opplyser kommunen i en pressemelding.

Elevombudets fremste oppgaver er å redusere mobbing og øke trivselen for skoleelever i Søgne.

Ta dem på alvor

– Jeg er glad for at barn og ungdom i Søgne nå har fått en person som har som jobb å ta dem på alvor, tale deres sak og være på deres side. Jeg er overveldet og svært ydmyk for å ha blitt gitt denne tilliten, sier Sødal i en pressemelding.

Stillingen som Søgne formannskap har vedtatt opprettet, er en prosjektstilling på 50 prosent med foreløpig varighet på to år, opplyser kommunen.

Sødal har de siste årene hatt jobbet som leder for Kommunalt Foreldreutvalg i Søgne.

Mobberettssaken

Søgne kommune fikk stor oppmerksomheter i forbindelse med rettssaken hvor mobbeofferet Robert Lilland og hans familie ble tilkjent erstatning.

I 2013 vant Liland frem og fikk 650.000 kroner i erstatning etter en lang og hard kamp mot Søgne kommune. Mobbingen foregikk ved Tinntjønn ungdomsskole i Søgne i perioden 2003 til 2005.

Robert Liland

Robert Liland ble mobbet i oppveksten og ble til slutt tilkjent erstatning for at kommunen ikke gjorde nok.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

Viktig satsing

Christian Eikeland.

Christian Eikeland, leder av Tjenesteutvalget i Søgne kommune.

Foto: NRK Sørlandet/ Svein Sundsdal

I senere tid ble rektor ved Langenes skole anmeldt for brudd på opplæringsloven, men sakene ble henlagt fordi påtalemyndigheten ikke klarte å bevise at det var gjort noe straffbart.

I en ti siders lang rapport fikk også kommunen kritikk av fylkesmannen som mente kommunen hadde sviktet i de to anmeldte sakene.

– Sammen med etableringen av beredskapsteamet i kommunen, er elevombudet en viktig satsing for at Søgne skal bli en bedre kommune å vokse opp i, sier Christian Eikeland, leder av Tjenesteutvalget i Søgne kommune.