Kjemper om å få flest hummer

I dag tidlig satte rundt 100 hummerfiskere teinene sine i sjøen rundt Flekkerøya i Kristiansand. For to brødre er dette årets høydepunkt, selv om søskenkjærligheten settes på prøve.

Bjørn Andersen

Bjørn Andersen gjør klar teinene til årets høydepunkt; hummerfisket.

Foto: Kjell Pedersen / NRK

Brødrene Bjørn og Frode Andersen gjorde i dag tidlig klare teinene på Grunnevågkilen, også kalt «Gufset» på Flekkerøya i Kristiansand.

– Lukter ille

Med illeluktende makrell som åte gjorde de alt klart til årets hummerfiske.

– Dette er god gammel årgangsmakrell. Det er sånn det skal lukte når en ukes gammel fisk brukes som åte. Men det lukter vondt, så det gjelder å henge fra seg tøyet når du kommer hjem, sier Frode Andersen.

Grunnen til at de putter ukegammel makrell i teinene er hovedsakelig for å holde borte krabbene.

– Krabbene er mer kresne enn hummeren. Grunnen til at fisken vi bruker er sur er for å hindre at krabbene kommer inn. For krabbe og hummer vil helst ikke være i samme teine, sier Bjørn.

Årets høydepunkt

Brødrene er enige om at hummerfisket er årets høydepunkt på Flekkerøya. I dag samarbeider de om å gjøre alt klart til fisket.

– Men i morgen blir alt av brødrekjærlighet lagt til side. Da er det hard konkurranse, og det er om å gjøre å ikke havne nederst på lista. Og det handler naturligvis om å få flest hummer i teinene. Det er et stort nederlag å få færre hummer enn sin bror, sier Bjørn Andersen.

Begge er enige om at det vil være et stort nederlag å få færrest hummer i sine teiner.

Har arvet plass

Det er uskrevne regler om hvor man kan plassere sine teiner.

– Vi slåss ikke om plassene. Det er tradisjon hvor vi setter teinene. Jeg har mine plasser og min bror har sine plasser, sier Frode.

Frode Andersen

Frode Andersen med ukegammel, illeluktende makrell som brukes for å lokke hummeren til teinene.

Foto: Kjell Pedersen / NRK

– Jeg har faktisk overtatt en del av min bestefars plasser. Jeg var ofte med ham ut. Men det hender at andre setter teiner på mine plasser. Da bare flytter jeg bare teinene til et annet sted, og så tilbake neste år, sier Bjørn.

Ifølge reglene er det lov å sette ut opptil 10 hummerteiner.

– Målet er å få over tjue hummer til sammen i teinene i årets sesong, sier Frode

Mens broren har et litt mer edruelig mål.

– Mitt mål er få rundt ti, fordi jeg snart skal ut på sjøen. På en god sesong har jeg fått 30, mens på et dårlig år får jeg under ti, sier Bjørn.

Det er ventet at opp til 100 båter legger ut fra Flekkerøya i dag for å starte hummerfiske. Og presis klokken åtte i dag tidlig kunne teinene kastes.

– Og målet for alle det første døgnet er å få flest, sier brødrene.

Strenge regler

Alle hummerteiner skal ifølge Fiskeridirektoratet være forskriftsmessig merket. Teinene må også ha fluktåpninger.

I tillegg er strenge regler for når på døgnet man kan trekke teinene og det er heller ikke lov å ta hummer som er under 25 cm lange eller har utvendig rogn (se faktaboks).

Den siste uken har Fiskeridirektoratet, Kystvakten, Statens Naturoppsyn og politi- og lensmannsetaten hatt flere aksjoner langs kysten i forkant av startskuddet for årets hummerfiske.

I løpet av noen få timers kontroll sist torsdag ble det bare i Ryfylke beslaglagt om lag 100 ulovlige teiner.

– Aksjonen viser at det er like mye ulovlig som lovlig teinefiske, og det gir grunn til bekymring for hummerbestanden, uttalte regiondirektør Erik Ludvigsen i Fiskeridirektoratet region Sør i etterkant av aksjonen.