NRK Meny
Normal

Høyt henger de

Det er rekordmye rognebær i år - og vi har tips om hvordan de kan brukes til matretter, likør og annet.

Merethe Grundegjerde tar for seg av rognebærhøsten.
Foto: Kjell Pedersen / NRK

De som mener å huske godt sier at det er rekordmye rognebær i år. Det betyr at fuglene kan fråtse i delikatessen.

Men rognebær er ikke bare fuglemat. Selvom rognebær har en kraftig og passe besk smak, kan de brukes til mat også.

Rognebær er rike på C-vitamin og inneholder mye av de samme stoffene som epler.

 

Rognebærgele

Denne geleen skal ikke koke lenge, i stedet for å koke inn saften på vanlig måte, tilsetter man flytente pektin, (certo). Den er laget av citrusfrukt og er et helt naturlig tilsetningsstoff.

Du trenger;

1 kg. rensede rognebær

2 ½ dl vann

9 dl sukker

½ dl certo

½ dl konjakk (kan sløyfes)

Slik gjør du :

Kok opp bærene under lokk sammen med vannet. Knus bærene og la dem småkoke i 15 minutter. Sil og mål opp saften. Det skal bli ½ liter. Gi saften et oppkok med sukkeret under omrøring. Rør i certoen og la alt koke kraftig under omrøring i 1 min. Flytt gryta bort fra varmen og rør i konjakken om du vil ha det, og skum godt. Hell geleen forsiktig på små glass eller krukker slik at det ikke blir for mange luftbobler.

Rognebæreplemos

Dette er en frisk og god variant av den alminnelige eplemosen.

Dette trenger du :

6 hg rensede rognebær

6 hg epler

6 dl vann

14 dl sukker

1 knivsodd natriumbensoat pr. kg ferdig mos.

Slik gjør du :

Skyll bærene. Vask eplene, fjern kjernehuset og skjær eplene i terninger. Kok frukt og bær med vannet i 30 minutter. Støt det til en masse. Ha i sukkeret og la mosen koke ytterligere i 15 minutter.

Vei mosen og rør i natriumbensoaten (som først er rørt ut i litt av mosen). Fyll mosen på glass eller krukker og ha parafinvoks over.

 

Merethe Grundegjerde bruker rognebær og i år er det mye å ta av.
Foto: Kjell Pedersen / NRK

Rognebærsyltetøy

Litt kraftigere og beskere i smaken enn kokkens rognebærgelè, perfekt til f.eks. reinsdyrsteik. Meget god på ristet brød også, hvis man liker den spesielle rognebærsmaken - men konsistensen er kanskje litt vel tynn.

Dette trenger du :

1 kg. rensede rognebær, ½ l vann

1 kanelstang, 1 stykke vaniljestang, ca, 6 cm 8-9 hg sukker, 1 dl konjakk

Slik gjør du :

Skyll bærene og legg dem i en gryte sammen med vannet og kanel- og vaniljestang. La bærene koke i 20 minutter ved svak varme. Tilsett sukkeret litt om gangen og la det koke i ytterligere 10 minutter.

Rist gryten av og til. Skum syltetøyet. Ta gryten fra varmen og fisk opp kanel- og vaniljestang. Rør i konjakken. Hell syltetøyet på varme krukker eller glass.

Dekkes med parafinvoks.

Rognebær mot helseplager

Rognebær ble brukt mot skjørbuk, nyreplager, nyrestein og gikt. Bær lagt i brennevin var et vanlig middel mot revmatisme.

Bærene inneholder mye C-vitamin, faktisk mer enn i appelsiner, og det er forklaringen på at rognebær kunne brukes mot skjørbuk. Saft av rognebær var et middel mot luftveisplager, som f.eks. hoste, og effekten skyldes sannsynligvis innholdet av parasorbinsyre.

Wicklund (1997) gjengir et kjerringråd der det brukes rognebær mot feber. Man knuser 4-5 rognebær i en hvitløkspresse, tilsetter litt honning og lunkent vann. Når dette drikkes påstås det at feberen gir seg i løpet av noen timer.

Rognebærlikør

Tips fra lytter om hva rognebær kan brukes til

 Denne ble ringt inn til NRK Sørlandet  av Greta Hoel fra Lyngør:

  • Frys rognebærene først.
  • Fyll et stort Norgesglass med rognebær. (ca 1 kg)
  • Tilsett 1 flaske sprit.
  • Fyll på med sukker til fullt.
  • La det stå i 14 dager (snu av og til for å løse opp sukkeret)
  • Sil så fra bærene.

Greta Hoel serverer rognebærlikøren sin til jul.