Hopp til innhold

Politisk brudd i Arendal

Høyre og KrF bryter det formelle samarbeidet med FrP. Partiene har ikke klart å bli enige om nedlegging av skoler og eiendomsskatt.

Anders Kylland (FrP) og Einar Halvorsen (H)

Anders Kylland (FrP) og ordfører Einar Halvorsen (H).

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Pål Koren Pedersen, Venstre

Pål Koren Pedersen i Venstre vil sammen med Høyre, KrF og Pensjonistpartiet legge frem et budsjettforslag for 2014.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Arendal Høyre, FrP og KrF – som har blitt benevnt ”posisjonen” i Arendal Bystyre i inneværende valgperiode – har ikke lykkes å finne frem til et felles budsjettforslag for 2014 som løser Arendal kommunes vanskelige økonomiske situasjon, kommer det frem i en pressemeldingen torsdag formiddag.

Anstrengt forhold til FrP

Partiene kommer til å fortsette å samarbeide fra sak til sak i bystyret i Arendal resten av valgperioden.

Det har i lengre tid vært et anstrengt forhold mellom Høyre og KrF og FrP. Fremskrittspartiet har blitt oppfattet som «steilt» i forbindelse med budsjettforhandlingene.

Partiet har blankt avvist å øke eiendomsskatten og har også vært imot skolenedleggelser.

Etter et budsjettmøte tidligere i måneden gav varaordfører Anders Kylland fra FrP tydelige signaler på at partiet var svært misfornøyd med forslaget fra rådmannen om å øke eiendomsskatten.

– Leit

På spørsmål om man da risikerte at samarbeidet med Høyre og KrF da kom til å sprekke, svarte Kylland følgende:

– Ja, vi får jo se hva som skjer fremover nå. Jeg forholder meg til den avtalen som de samarbeidende partiene har inngått.

Ordfører i Arendal Einar Halvorsen sier han synes det er vemodig at samarbeidet med FrP nå er over.

– Jeg synes det er litt leit. Det må jeg ærlig innrømme. Men når det er sagt så tror jeg samarbeidet med varaordføreren fremover kommer til å gå helt fint. Vi har hatt en god kommunikasjon underveis og er innstilt på å ha et greit forhold også fremover, sier Halvorsen til NRK.

Vil ikke si noe om eiendomsskatt

Høyre og KrF vil nå samarbeide med Pensjonistpartiet og Venstre, men ordfører Halvorsen vil ikke røpe hva de er enige om.

– Det vil jeg ikke uttale meg om nå, men førstkommende mandag legger vi frem et felles budsjett fra de fire partiene i formannskapet. Da vil også alle detaljene rundt budsjettet komme, sier Halvorsen til NRK og legger til at de er enige om hovedlinjene i budsjettet.

Går det mot økt eiendomsskatt?

– Vi er ikke i mål når det gjelder budsjettforslaget, men eiendomsskatt er en av sakene vi skal se nærmere på.

Vil ikke spekulere

Det har tidligere blitt foreslått å legge ned tre skoler i Arendal. Heller ikke dette ønsker ordføreren å si så mye om torsdag.

– Det vil komme frem når vi legger frem det endelige budsjettforslaget. Vi har bestemt oss for at vi ikke ønsker noen spekulasjoner rundt dette, men det jeg kan si er at vi har blitt enige om en plattform som blir en arbeidsplattform for de fire partiene de to siste årene i denne valgperioden, sier Halvorsen.

Saken oppdateres