NRK Meny
Normal

Vil ha mer bruk av tvang

Høyre vil at barnevernet i større grad skal bruke tvang for å hindre at unge helt nede i 14-års alderen begår kriminell adferd.

Bussran i Kristiansand

En 15-åring erkjenner straffskyld for bussranet og sier han gjorde det for å få tak i penger. Han har forklart at han får et kick av å begå forbrytelser og at han driter i om sjåføren hadde blitt skadet. Gutten sitter nå i husarrest.

Foto: Overvakingskamera

De mange hundre tilfellene av biltyverier, ran og annen kriminalitet begått av barnevernsbarn på Sørlandet må få følger, mener Høyre. Politiet er maktesløse og barnevernet har ikke kontroll med ungdommene som herjer. Det hart fått flere til å ta til orde for for bruk av sterkere virkemidler.

– Tikkende bomber

Barna som begår kriminelle handlinger blir ikke tatt fatt i tidlig nok, sier nestleder i justiskomiteen, Høyres André Oktay Dahl til VG Nett.

Han kaller dem tikkende bomber, og mener flere må låses inne, slik en 15-åring som er siktet for et bussran nå er. Dahl hevder barnevernet er i krise, og vil ha flere frivillige aktører på banen i arbeidet med kriminelle unge.

Må ta barna på alvor

Også Landsforeningen for barnevernsbarn mener at det må tas i bruk hardere virkemidler. Leder Renathe Arevoll, er enig i at barnevernet må kunne bruke tvangsparagrafer, og hevder det handler om å ta kriminelle barn på alvor.

– Det er veldig alvorlig det som skjer. Ingen skal få velge å gå til grunne slik som disse guttene gjør. Om det gjelder fosterhjem, staten eller institusjoner som har ansvaret, så må de bli tatt på alvor og blitt tatt ansvar for. I slike tilfeller må barnevernet kunne bruke tvangsparagrafer, sier Arevoll til VG Nett.

Samlet i Kristiansand

Ifølge VG står 13 gutter mellom 15 og 20 år bak 638 lovbrudd på Sørlandet. Minst 11 av dem bor på barnevernsinstitusjoner. Guttene kommer fra flere steder i landet, men er plassert i ulike institusjoner i et konsentrert område i Kristiansand. Det mener lederen for landsforeningen for barnevernsbarn er lite klokt.

- Det er ofte sånn at man lærer av andre på institusjoner. De som ikke har stjålet før, kan bli påvirket av andre til å begynne med det. Det samme gjelder for rus. Man skal være forsiktig med å sette et så bredt spekter på en og samme plass, sier Arevoll til avisen.