NRK Meny
Normal

Høyre kritiske i Kongo-saken

Stortingspolitiker Svein Harberg fra Aust-Agder Høyre mener norske myndigheter opptrer passivt og unnvikende overfor Kongo og ber utenriksministeren sørge for at Tjostolv Moland og Joshua French kommer seg til Norge.

Svein Harberg

Høyres Svein Harberg kritiserte norske myndigheter da han tok opp Kongo-saken i Stortinget i dag.

Foto: NRK

– Noen fra UD må reise ned og stå ansikt til ansikt med kongolesiske myndigheter og be om en løsning.

Det sa Svein Harberg (H) da han tok opp spørsmålet med utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) i Stortingets spørretime onsdag.

Espen Barth Eide

Utenriksminister Espen Barth Eide på vei mot talerstolen for å svare på kritikken fra Svein Harberg i Stortinget i dag.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Jeg hadde vært utenriksminister i fire dager første gang jeg tok dette spørsmålet opp med min kongolesiske kollega, svarte Eide, som la til at også presidenten, statsministeren og justisministeren i det afrikanske landet er godt kjent med Norges syn.

Ønsker benådning eller overføring

– De vet at vi ønsker benådning eller soningsoverføring til Norge. Vi er bekymret for den humanitære situasjonen til Moland og French, men har fått forsikringer om at dødsstraffen ikke skal fullbyrdes. Vi tar ikke stilling til dom eller skyldspørsmål i slike saker, men vi har gjort det klart overfor Kongo at de ikke har handlet på oppdrag fra Norge, sa Eide.

Tjostolv Moland og Joshua French ble pågrepet i mai 2009, mistenkt for drapet på sjåføren Abedi Kasongo.

De er senere dømt i tre rettsinstanser, men har hele tiden nektet straffskyld.

Ikke en rettferdig sak

French og Moland i Kisangani

Tjostolv Moland og Joshua French sitter fortsatt fengslet i Kongo. Her fra fengselet i Kisangani.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Svein Harberg sier til NRK at han mener at rettsprosessen mot de to nordmennene i Kongo ikke har vært en rettferdig sak.

– Det er åpenbart at dette ikke har vært en rettferdig sak i rettsapparatet og det er kongolesiske politikere som står frem og mener at saken ikke har vært behandlet riktig og at de to må få komme hjem til Norge og få en rettferdig rettssak der. Det andre er at dommen går på at de to har spionert til fordel for Norge og det involverer Norge i saken og vi kan ikke sitte stille og rolig å se på dette, sier Harberg.

– Men hva mener du må gjøres som ikke er gjort?

– Nå har det gått over tre år med korrespondanse, brev og møter mellom utenriksministrene. Nå må norske myndigheter på toppnivå reise ned og si at dette ikke kan fortsette lenger, og at disse fangene har dårlige soningsforhold som kan gå på liv og helse løs og at vi må få de hjem til Norge og må få de med oss nå. Men da må norske myndigheter stå ansikt til ansikt med toppledelsen i Kongo, sier Harberg.

– Er du fornøyd med svaret fra utenriksministeren i dag?

– Jeg er ikke helt fornøyd. Jeg hører at Barth Eide sier at de nå er på hugget og vil få løsninger og har gitt beskjed om at de er klare til å reise til Kongo. Men jeg tror at norske myndigheter må snu problemstillingen og si at nå kommer vi til Kongo for å få en løsning. Jeg synes de skal være enda mer offensive. Men jeg håper og tror at når vi nå trykker på fra flere kanter så vil det bli fortgang i denne prosessen, sier Harberg.