Hovefestivalen legges ned

Hovefestivalen i Arendal blir lagt ned. Det er uvisst om det kan være aktuelt for andre aktører å overta.

Hovefestivalen

Hovefestivalen legges ned med nåværende eierskap, ifølge Agderposten.

Foto: Tor Erik Schrøder/NTB

– Dette stemmer med de meldingene vi har fått, og det er ikke overraskende når det har vært vanskelig å få det til å gå rundt økonomisk, sier daglig leder Terje Stalleland i Hove drifts- og utviklingsselskap.

Terje Stalleland

Terje Stalleland i Hove drifts- og utviklingsselskap bekrefter nedleggelsen.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Han har leid ut området på Hove til festivalen siden oppstarten i 2007. Nå blir han nødt til å legge om driften, og sier at det foreløpig ikke har kommet andre interessenter på banen.

– Man skal ikke se bort fra at det kan dukke opp noe annet i etterkant, men vi har ikke fått konkrete henvendelser om muligheten, sier Stalleland.

Det var Agderposten som først omtalte saken, og de skriver at de ikke har lyktes med å komme i kontakt med festivalledelsen.

Stalleland mener alle involverte har gjort så godt de kan:

– Det har vært et viktig arrangement, og jeg føler vi har hatt et godt samarbeid med Hovefestivalen om investering og samarbeid.

Skylder på manglende offentlig støtte

Det bekrefter imidlertid de engelske eierne Festival Republic på sine nettsider. Der skriver de følgende, fritt oversatt fra engelsk:

– Det skandinaviske markedet har alltid vært presset, og med etableringen av Tinderbox-festivalen som mottar mye offentlig støtte, har driften av Hovefestivalen gått fra å være vanskelig til umulig.

Regnskapet for 2013 viste et underskudd på hele 3,5 millioner kroner. Egenkapitalen var da tapt og lå på minus 5,6 millioner kroner ved inngangen til 2014.

I kjølvannet av årets arrangement varslet Hovefestivalen at også 2014 ville bli et svært dårlig år økonomisk.

Det ble solgt 20 prosent færre billetter til festivalen enn i fjor.

– Forferdelig trist

– Hvis det er tilfelle at festivalen legger ned, er det forferdelig trist. Hove har vært en stor og flott internasjonal festival på Sørlandet, og det betyr at landsdelen mister en stor og viktig konsertarrangør, sier fungerende daglig leder Gry Bråtøymyr i bransjeorganisasjonen Norske Konsertarrangører (tidligere Norsk Rockforbund).

Hun understreker at hun ennå ikke har fått nedleggelsen bekreftet av festivalledelsen, men sier festivalen vil bli savnet dersom det stemmer.

– Det har vært en festival som har tatt miljø og ungdom under vingene sine, og som har stått som et forbilde på flere felter.

Informert mandag

Einar Halvorsen ble informert om nedleggelsen mandag av daglig leder Ian Donaldson.

Han synes det er trist at Arendal mister en av landets største musikkfestivaler, men han respekterer at de ikke kunne fortsette når de tapte så mye penger.

– Det hjelper fint lite med et fint konsept når de ikke tjener penger, sier ordføreren.

Han legger til at han allerede har fått signaler om at det finnes folk som kan ta over driften av festivalen, og Halvorsen sier at han har tro på en ny festival:

Einar Halvorsen

Ordfører Einar Halvorsen i Arendal håper andre kan være interessert i å drive festival på Hove.

Foto: Svein Sundsdal/ NRK

– Jeg har klokkertro på at det vil komme en ny festival på en eller annen måte, sier ordføreren.

Han mener området på Hove har et fantastisk potensiale, men at det må driftes annerledes for å være levedyktig.

– Jeg håper at det kommer noen på banen som kan drifte dette på en annen måte med bedre balanse, sier Halvorsen til NRK.

Åttende gang

Hovefestivalen ble arrangert for første gang i 2007, og i sommer var det åttende gang festivalen ble arrangert.

Det er britiske Gaiety Holding Ltd. som eier alle aksjene i Hove Republic, som har arrangert og hatt rettighetene til festivalen.

Pressekontakt Gaute Drevdal i Hovefestivalen får ikke lov å uttale seg av de engelske eierne, opplyser han til NRK.

– Konflikten med Arendal kommune om aldersgrense på campingen kan være en forklaring på publikumssvikten til Hovefestivalen.

Det sier NRKs kulturkommentator:

Hove 2014 illustrasjon

Hovefestivalen har, ifølge politiet, hatt det høyeste narkotikabeslaget blant de norske festivalene. I fjor ble 49 personer tatt med narkotika på Hove, og i år ble 39 personer tatt.

Foto: Kim Erlandsen / NRK

Siste nytt fra NRK Sørlandet

Over halve klassen i karantene - nå kan det bli annerledes

Anita Thorsen og Knut Eckhoff, Norgesplaster

Norgesplaster blir i Vennesla - opp mot 60 beheld jobben