– Som å være barn igjen

Morten Kiledal og Morten Sundstøl Trædal elsker å leke med sykkel i røft terreng. Med kulde og regn har høsten meldt sin ankomst, men det stopper ikke disse gutta.

Tidligere i år ble vi kjent med Morten og Morten som er lidenskapelige for terrengsykling. Å ta den enkleste veien fra A til B, er aldri et tema for de to sykkelkameratene fra Kristiansand. At været snur mot vinter gjør det bare gøyere.

Det er litt mer tiltak å komme seg ut på høsten, men når man først kommer seg ut og blir våt så er det kjempegøy. Det er akkurat som å være barn igjen!

Morten Sundstøl Trædal

Været og fremkommeligheten er mer utfordrende på denne tiden av året og gutta må bruke mer teknikk for å unngå sleipe røtter og steiner.

– Det gjør selve syklingen vanskeligere, men også gøyere, sier Morten Kiledal

– Man kan ikke være redd for å bli våt, sier Morten Sundstøl Trædal og legger til at lista for å dra ut er litt høyere, men når man først kommer seg ut så er det helt fantastisk.

Vikeplikt for de gående

Terrengsyklistene ferdes ofte i samme stier som turgåere, men stiene blir ikke noe mer slitt av den grunn.

Morten Kiledal og Morten Sundstøl Trædal

Morten Kiledal og Morten Sundstøl Trædal

Foto: Leif Dalen / NRK

– Alt i alt blir ikke stiene noe mer oppkjørt av syklister enn av turgåere. Vi har også en hovedregel at vi alltid har vikeplikt for dem som er ute og går.

– De aller fleste turgåere synes bare det er spennende å se på når vi kommer kjørende. Her om dagen stod noen tyske turister i nærheten da vi skulle kjøre ned en bratt kneik. De samlet seg alle for å se på og ga oss stående jubel da vi kom ned.

Må regne med noen reparasjoner

Med såpass ulendt terreng kan det fort skje uforutsette ting med sykkelen. De to ivrige syklistene har derfor alltid med seg litt verktøy og reservedeler.

– Det er ganske vanlig å få en punktering når man sykler i terrenget så det er lurt å ta høyde for. Vi pleier å ha med oss litt multiverktøy i tillegg til lappesaker, ekstra slange og sykkelpumpe, sier Kiledal.

Noen ganger skjer uforutsette hendelser. Da er det kjekt å ha med seg verktøy og reservedeler.

Her fikk bakhjulet til Morten seg en smell på en av terrengturene.

Ferdes i nasjonalparker

I mars kom stortingsmeldingen om friluftsliv som førte til full jubel blant terrengsyklistene.Det gis nå generell tillatelse også for syklister til å ferdes i nasjonalparker og landskapsvernområder.

– Det synes jeg er veldig bra, men jeg har ikke undersøkt nasjonalparker så mye ennå. Det er så mange bra stier og ruter her i området, smiler Trædal.

– For hvem som helst

På spørsmål om dette er noe alle kan gjøre kommer oppfordringen med en gang;

– Dette er noe alle kan gjøre. Det er bare å ta med sykkelen inn i skogen og prøve seg. Dersom det gir mersmak kan man heller kjøpe en egnet sykkel til bruken. Teknikken kommer etter hvert.