NRK Meny
Normal

Holder bystyremøte tross streik

Hovedtillitsvalgt i Mandal kommune reagerer sterkt på at kveldens bystyremøte vil gå som planlagt. Hun mener det er respektløst overfor de streikende.

Streik løpeseddel

Streiken i offentlig sektor har vart en uke. I Mandal mener tillitsvalgt i kommunen at bystyremøtene bør utsettes til streiken er over.

Foto: Kai Stokkeland / NRK

Et flertall av politikerne i Mandal trosser streiken, og møter i bystyret ifølge Lindesnes.

– Bystyret er vår arbeidsgiver og når vi er i streik så har ikke vi mulighet til å drøfte en ting med arbeidsgiver. De sakene de vil ta opp i bystyret kan ikke vi nå drøfte med arbeidsgiver – slik vi normalt gjør. Derfor mener vi det er feil av dem å holde bystyremøte når mister muligheten for innflytelse, sier Kristin Vinsjevik, hovedtillitsvalgt i kommunen.

– Kan svekke samarbeidet

At ikke bystyremøtet blir utsatt, tror hun kan påvirke samarbeidsklimaet i kommunen.

– Vi vil jo bli provosert og det kan sette det gode samspillet vi har hatt fram til nå på spill.

Arbeiderpartiet og SV får honnør for at allerede har varslet at de vil forlate bystyresalen dersom bystyremøtet går som planlagt i kveld.

– Det er bra da viser de at de respekterer streikeretten, sier Vinsjevik.

Avvikling av møtet er ikke streikebrytere. Rådmannen kan ifølge loven gå inn som referent. Vinsjevik mener politikerne da ikke viser respekt for streiken, og ifølge henne skal rådmannen selv ha uttalt at det ikke vil være klokt å gjøre det – for han også er redd for at den gode dialogen skal bli ødelagt.

Forstår ikke boikotten

Sven Seljom

Høyres Sven Seljom har ingen sans for at andre partier vil sabotere bystyremøtet på grunn av streik.

Foto: Sundsdal, Svein / NRK

Høyres Sven Seljom har ingen forståelse for de streikendes reaksjoner og vil kjøre møtet som planlagt.

– Ingen av bystyrets medlemmer er i streik og vi bryter ingen avtaler i arbeidslivet ved at vi gjennomfører møtet. Det er fullstendig lovlig.

– Jeg synes det er veldig merkelig av en part i arbeidslivet å forsøke å stoppe et demokratisk organ i å utøve jobben sin. Særlig siden man er avhengig av det samme demokratiske organet for å få lov til å streike i det hele tatt, sier Seljom.

Han har ingen forståelse for at tillitsvalgte lar seg provosere og at minst to av partiene vil boikotte kveldens møte.

– Det er rart at man velger å boikotte en demokratisk valgt forsamling fordi det er streik. Jeg forstår det simpelthen ikke.

– Høyre vil holde møtet som planlagt. Vi vil i alle fall kjøre de viktigste sakene. Vi har vært inne på tanken at fordi vi oppfatter at dette er viktig for de tillitsvalgte så skal vi la være å kjøre hele møtet, men ta de viktigste sakene som har stor betydning for kommunene framover, sier Seljom.