NRK Meny
Normal

Hodeskalle er fra vikingtiden

Hodeskallen som i slutten av mars ble funnet ved utløpet av Lundeelva i Søgne, er fra vikingtid og ikke fra steinalderen, som man først trodde. Likevel er funnet interessant, mener forskerne.

Hodeskalle funnet i Søgne

Hodeskallen av en ung kvinne på mellom 17 og 23 år ble funnet ved utløpet av Lundeelva i Søgne i slutten av mars.

Foto: Hans Erik Weiby

– Det er et forhistorisk funn, og interessant uansett, sier arkeolog hos Fylkeskonservatoren i Vest-Agder, Ghattas Sayej.

– Vi må bare stille andre typer spørsmål enn dersom hodeskallen hadde vært fra steinalderen.

Ung kvinne

Hodeskallen har, så langt forskerne har funnet ut, tilhørt en kvinne på mellom 17 og 23 år.

Ghattas Sayej

Arkeolog Ghattas Sayej ved Fylkeskonservatoren i Vest-Agder mener hodeskallen tilhørte en ung kvinne som døde da hun var mellom 17 og 23 år.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Funnet ble gjort ved en tilfeldighet i utløpet av Lundeelva, og ett av spørsmålene forskerne nå stiller seg er hvorvidt hodeskallen har kommet fra elven eller fra sjøen.

– Det er veldig viktig, med tanke på hvordan folk bosatte seg ved Lundeelva, sier Sayej.

Druknet eller begravet

Et annet spørsmål er om kvinnen ble druknet eller drept og kastet på sjøen. Eller kanskje hun ble begravet ved siden av Lundeelva, og at gravplassen har blitt vasket ut etter flom eller lignende.

– Dermed kan skallen ha blitt ført ned elva til utløpet. Dette og andre spørsmål må vi diskutere oss kolleger imellom og med Norsk Sjøfartsmuseum, avslutter arkeologen.

Godt bevart

Hodeskallen ble funnet i et område med mye leire. Det har gitt gunstige forhold for bevaring av hodeskallen, som var relativt intakt.

Det, sammen med det faktum at det i fjor høst ble funnet en stor steinalderboplass like i nærheten av funnstedet, var trolig med på å styrke teorien om at skallen var eldre enn den nå viser seg å være.

Dykkere Lundeelva

Arkeologer dykket tidlig i april etter flere levninger enn den ene hodeskallen.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK