Hjemme på kirkegården

Det var magisk stemning da Bjørn Eidsvåg spilte publikum inn i natten på Arendal kirkegård.

Bjørn Eidsvåg

Canal Street hadde invitert Bjørn Eidsvåg til å holde konsert på Arendal kirkegård onsdag kveld.

Foto: Nina Kristiin Vraa / NRK

1300 publikummere hadde tatt veien til kirkegården for å høre Bjørn Eidsvåg i storslag onsdag kveld. Han fleipet med egne tekster, og hvor godt de passet inn på kirkegården.

Konserten hadde vært utsolgt i flere dager. Silje Haugland fra Canal Street sier de at det aldri har vært så mange mennesker, som har kjøpt billett til konsert på kirkegården.

Bjørn Eidsvågs tekster har alltid handlet om mer enn fluff, og i denne settingen kom tekster om død og sorg virkelig til sin rett.

– Jeg har kommet hjem

Bjørn Eidsvåg

Bjørn Eidsvåg trollbandt publikum på Arendal kirkegård onsdag kveld.

Foto: Nina Kristiin Vraa / NRK

– For et sted, for en sommer, for en kveld, sa Bjørn Eidsvåg til publikum.

– Jeg har ikke spilt på en kirkegård før, så jeg er litt spent. Joda, jeg har sunget på kirkegårder før, men jeg har aldri underholdt på en kirkegård, retter han seg selv.

Han forteller at selv om han har hatt to ukers ferie, har tekstmeldingene haglet frem og tilbake mellom han og bandet, for å plukke ut de riktige sangene til denne konserten.

– Vi har valgt å ta opp sanger vi ikke har spilt på mange år. Vi spiller Evig hvile på grunn av dette stedet. Den handler om død og sånt, så sånn sett har de valgt riktig artist. Endelig har jeg kommet hjem, sier Eidsvåg til latter og applaus fra publikum.

Historier og sanger gjennom en hel karriere

Eidsvåg spilte sanger fra en lang karriere. Han hadde med den første sangen han skrev, og spilte flere helt ferske. At han er en popsnekker av de sjeldne er det ingen tvil om, for allerede på andre refrenget av Under radaren sang folk med.

Kveldens eldste sang ble skrevet da han satt på universitetet og leste. Eidsvåg hadde strøket i gresk, og i stedet for sommerjobb og ferie, ble det studier. Sammen med han på lesesalen, satt det en av dem som leser hele tiden og kan alt.

– Det er drepende for motivasjonen. Da han gikk ut en tur, tok jeg Bibelen hans, og tenkte; la meg bla litt, for å se om jeg kunne finne noen trøstens ord. Jeg bladde i Det gamle testamentet, og da skal du ha flaks om du finner noen trøstens ord, sier Bjørn Eidsvåg til latter og applaus fra publikum.

– Jeg hadde flaks. Tilfeldigvis slo jeg opp i Salmenes bok på tallet 40, og en tekst man antar er skrevet av kong David. Så her er en søt liten sang, med tekst skrevet av Kong David og Bjørn Eidsvåg!

Vakker og magisk kirkegård

Kirkegården er fra den tiden Arendal var en av de rikeste byene i Europa og bærer preg av det. Det er gamle store familiegraver med smijernsgjerder og mausoleer.

I disse vakre omgivelsene snakket Eidsvåg om sin tro og mangel på sådan. Han snakket om sinnet da Malala ble skutt av Taliban, og sangen han skrev om gud med liten g.

Det var en konsert med latter og alvor, om tro og raseri, og funderinger over det å bli eldre og hvor urettferdig det er å bli syk når man er gammel og ikke har ungdommens imunforsvar. Dette har kulimert i sangen Jeg vil ikke dø!

En konsert med Bjørn Eidsvåg på en kirkegård var usedvanlig passende.

Bjørn Eidsvåg
Foto: Nina Kristiin Vraa / NRK