NRK Meny
Normal

Hever ikke «Carina»

Havarikommisjonen tror ikke det er nødvendig å heve fiskebåten «Carina» for å finne svar på hva som skjedde da to fiskere omkom i Lindesnes tidligere i år.

Carina savnet båt

12. februar forsvant fiskebåten «Carina» vest for Lindesnes. Om bord var to erfarne fiskere som senere ble funnet omkommet. Havarikommisjonen jobber med å finne årsaken til at fisketråleren gikk ned.

Foto: Scanfishphoto.com

– Per i dag tror vi ikke det blir nødvendig. Vi har fått gjort en relativt grundig filming og inspeksjon av både fartøyet og trålbruket, sier havariinspektør Bjørn Bratfoss til NRK.

Fisketråleren med de to fiskerne om bord gikk ned utenfor Lindesnes 12. februar i år. Rundt nyttår kan rapporten om ulykken være klar.

Tråleren funnet etter en måned

Ifølge Havarikommisjonen var det raske skifter i vindforholdene, en del sjø og sterk strøm om morgenen. Kommisjonen vurdere nå om været kan ha bidratt til forliset og om trålen kan ha hektet seg fast i havbunnen.

– Dette er forhold vi helt klart tar med når vi skal prøve å gi et bilde av hva som skjedde og ikke minst hvorfor det ble som det ble, sier Bratfoss.

Reketråleren ble funnet på 155 meters dyp 18. mars i år, litt over en måned etter at reketråleren gikk ned. Da ble også en av de to fiskerne lokalisert inne i styrhuset på «Carina». 2. april ble også den andre fiskeren funnet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

KV Nornen i søk Farsund

Det var et søk med såkalt ROV, en fjernstyrt undervannsfarkost, som førte til at «Carina» ble funnet.

Foto: Odd Rømteland/NRK

Flere teorier

Teorien er at ulykken har skjedd svært fort. I området skal det også ligge en del hindringer på havbunnen, noe som vil kunne føre til at fartøyet krenger dersom trålen henger fast, mener kommisjonen. I vurderingene tas det også med fartøyets konstruksjon.

– Det er disse sporene vi jobber etter. Vi gjør også en del beregninger på dette for å prøve å få bekreftet hva som ville ha skjedd med ulike scenarioer. Vi skal også ha en dialog med dem som kjente båten og fiskerne best.