NRK Meny
Normal

Hevdet sykdom førte til voldtektstilståelse

En mann er i Lister tingrett dømt for sovevoldtekt. I retten nektet 42-åringen skyld og hevdet han tilsto i politiavhør fordi han led av en sykdom.

Lister tingrett

Mannen ble dømt for voldtekt av en kvinne i Lister tingrett.

Foto: Lars Eie / NRK

Det var i 2012 at mannen traff kvinnen på American Festival i Lista. Ifølge dommen fra Lister tingrett, dro de begge hjem til kvinnen der de fortsatte å drikke.

«Tilsto»

I dommen går det fram at kvinnen skal ha sovnet og at den 42 år gamle mannen forsøkte å bære kvinnen til hennes soverom. Men han mistet henne på veien og kvinnen våknet.

Hun lurte da på hvorfor hun ikke hadde bukse og truse på.

Mannen hevdet i retten at han og kvinnen begynte å kle av hverandre før hun sovnet. Kvinnen nektet imidlertid for at det var noen form for kontakt mellom de to hjemme hos henne.

Da kvinnen våket på gulvet, skal mannen ha fortalt at han hadde sex med henne to ganger. Kvinnen bestemte seg senere samme dag for å oppsøke voldtektsmottaket i Kristiansand. Hun anmeldte også saken til politiet.

Erkjente forholdet i avhør

Den 42 år gamle Lister-mannen erkjente i politiavhør at han dro buksa av kvinnen mens hun sov, men han oppfattet likevel at hun var med på aktiviteten. Han erkjente også å ha hatt seksuell omgang med kvinnen mens hun sov.

Det ble tatt lydopptak av avhøret som så ble skrevet ut som et referat. Ifølge politiet hadde da 42-åringen ingen merknader til avhøret

Sjelden sykdom

Men under rettssaken forklarte han seg annerledes. Han påsto i retten at det ikke hadde skjedd noe seksuelt mellom ham og kvinnen.

Tiltalte forklarte også at han led av en sjelden sykdom som førte til «bisarr adferd» som eksempelvis å tilstå av redsel for politiet.

I tillegg forklarte sørlendingen at han bare hadde tøyset da han sa til kvinnen at han hadde hatt seksuell omgang med henne mens hun sov.

Ikke trodd

Psykiatere som har vurdert 42-åringen for retten, kom imidlertid til en annen konklusjon. De mener mannen ikke led av den aktuelle sykdommen i tidsrommet da han møtte kvinnen og ble avhørt av politiet.

Dermed trodde ikke retten på mannen og forklaringen om at sykdommen skal ha ført til den uriktige erkjennelsen.

Lister tingrett dømte dermed mannen til fengsel i to år og seks måneder. Han må også betale kvinnen 110.000 kroner i erstatning.