Hopp til innhold

Hevder milliongaver stammer fra skatteparadis

– Det er feil av Kristiansand kommune å ta imot penger fra milliardær Nicolai Tangen, mener politiker Halvor Fjermeros (R).

Halvor Fjermeros

Gruppeleder i Rødt Kristiansand, Halvor Fjermeros, stiller spørsmål til etikken ved milliardæren Nicolai Tangens pengegaver til Kristiansand kommune.

Foto: Svein Sundsdal/NRK

Kristiansand kommune har det siste året mottatt en rekke milliongaver fra milliardær Nicolai Tangen og hans selskap AKO Capital.

Gruppeleder i Rødt Kristiansand, Halvor Fjermeros, mener det ikke er etisk forsvarlig av kommunen å motta pengene.

– Nicolai Tangen opererer med et fond der han har en rekke underselskaper, i hvert fall fire-fem, som er registrert i Cayman Islands. Dette er jo et av de problematiske skatteparadisene, påpeker Fjermeros.

Han trekker frem årets Panama Papers-avsløringer der det har vist seg at store finansaktører har plassert pengene sine i skatteparadis for å unngå skatt.

– Vi bør stille spørsmål til disse gavene

Nå har Fjermeros fremmet interpellasjon til ordfører Harald Furre, der han ber politikerne vurdere problemstillingen.

tangen kunst

Fire av verkene som Nicolai Tangen har gitt til Kristiansand.

I oktober i fjor ble Sørlandets Kunstmuseum tildelt en gave på én million kroner av Tangen. I april samme år ble det kjent at Kristiansand kommune fikk Tangens private kunstsamling til en verdi på 150 millioner kroner.

– Alle disse pengene kommer fra et fond som er basert på en skatteunndragelsesstrategi. Ønsker Kristiansand å være med på denne formen for kapitalisme som går ut på å unndra kapital fra beskatning? spør Fjermeros.

Tangen: – Påstandene er grovt feilaktige


Tangen uttaler til NRK at påstandene er misvisende, og at selskapene er etablert på Cayman Islands av andre grunner enn skatteunndragelse.

– Selskapenes strukturer er helt transparente og lovlydige. At penger fra disse virksomhetene gis videre til veldedige formål, står man selvsagt fritt til å kritisere, men vi velger å mene at det er positivt, skriver Tangen i en e-post til NRK.

Harald Furre

Ordfører i Kristiansand, Harald Furre, har mottatt interpellasjonen.

Foto: Odd Rømteland / NRK

Tangen påpeker at skatteparadiser er en viktig og krevende tematikk, og det er berettiget å stille spørsmål ved hvordan disse også benyttes til skatteunndragelse og hemmelighold.

– Dette er sider av det økonomiske system som AKO tar sterkt avstand fra. Men det blir urimelig å utnytte dette til å komme med insinuasjoner og falske påstander for å skape et uredelig bilde av selskaper og personer som opptrer i full åpenhet, helt legalt, og med et ærlig ønske om å dele av overskuddet til gode, byggende formål.

Nicolai Tangen har skrevet en lengre begrunnelse til NRK om hvorfor selskapet er registrert på Cayman Island.

NRK Sørlandet
Spiller nå
Her stjeler beveren ved 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 04 1,1 kr
Dyrest kl. 18 1,88 kr

Strømkostnader nå

Med strømstøtte

  • Steke pizza 0,4 kr 25 min.
  • Dusje 4,2 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,5 kr En vask
  • Varmeovn 1 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Okt 2022 – okt 2023
    + 8,5 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2023
    + 5,5 %