NRK Meny
Normal

Eierne etter dramatikken: – Hestene betyr alt for oss

Det lille føllet ble raskt reddet etter å ha gått gjennom isen. Det ble mer dramatisk for hoppa Ramona som begynte å gi opp.

" hester ble reddet fra isdøden etter at de gikk gjennom isen i ett vann i Birkenes

– Vi tenkte det verste da Ramona begynte å gi opp, det sier hesteeierne Ruth Marie og Jan Einar Skaar. De var ved hoppas side under dramatikken.

Brannvesenet rykket ut til Birkeland klokken 13.21 torsdag for å redde dyrene ut av vannet ved Mosfjelltjønn. Det var eierne som meldte fra om hendelsen.

– Vi fikk melding fra AMK om at to hester hadde gått gjennom isen, men at ingen personer var involvert, det sier operasjonsleder Miriam Stausland ved Agder politidistrikt.

Nysgjerrige hester

Hoppa som heter Ramona, og hennes føll var ute på et jorde da de bestemte seg for å sjekke ut en øy på andre siden av et myrete vann.

Da gikk det galt.

– Hoppa ble sliten og skallet eieren i hodet i kampen. Hun begynte å gi opp etterhvert som timene gikk og kulda kjentes, det sier NRK Sørlandets fotograf Per Kåre Sandbakk på stedet.

Føllet ble reddet opp iløpet av en times tid, men hoppa ble liggende å kave lenge.

De to hestene gikk gjennom isen og ble liggende i vannet på Mosfjell i Birkenes kommune i Aust Agder. Mosfjelltjønn ligger i Birkeland, i nærheten av RV 257, like ved et småbruk.

– Jeg så to prikker ute på vannet, det sier hesteier Ruth Marie Skaar.

Brannmannskaper i tørrdrakter måtte bruke ekstra tid for å redde hoppa, og etter å ha kjempet i to timer ville hoppa gi opp.

Reddet hest

Etter to timer i isvannet kunne hoppa Ramona puste ut.

Foto: Per Kåre Sandbakk / NRK

Ble farlig sliten

Brannmannskapene la stropper under hoppa og begynte å dra henne mot land.

– Eieren ble bekymret og ba henne om å ikke gi opp, det sier NRKs journalist Per Kåre Sandbakk som også deltok i redningsaksjonen.

Hesten ble liggende i vannkanten å puste i flere minutter før et ekstra dytt og rop fra hjelpemannskapene fikk henne til å bykse fremover og falle om i utmattelse på land.

– Ja, hun slo meg i hodet med grimen og det går enda litt rundt for meg, det sier eier Jan Einar Skaar som var ved hesten sin side hele dagen.

Ramona inne

Eieren til Ramona er lykkelig over at hestene er i god form.

Foto: Per Kåre Sandbakk / NRK

Enormt krevende jobb

Det var brannmannskaper fra KBR Birkenes som først kom til myra, de jobbet hardt.

Ved 15- tiden torsdag ettermiddag fikk redningsaksjonen en lykkelig slutt.

– Det er svært tungt arbeid å redde en hest på 500 kilo og masse vann, sier Odd Andreas Pettersen, utrykningsleder i KBR Birkenes

-– Hvordan er det å få en lykkelig utgang?

– Det er nydelig, både for oss og hesteieren. Hun kjempet hardt en god stund og på et punkt var hun helt nede og ble helt slapp, sier Pettersen.

Inne i stallen har hestene begynt å få varmen tilbake.

– Hestene betyr så mye for meg, og det er en hest med flott lynne så det ville vært vondt å miste henne. Takket være mange flinke folk kan julefreden senke seg igjen, det sier en lettet hesteeier Ruth Marie Skaar.

Hest reddet

Hoppa får varmen i seg igjen etter flere timer i vannet.

Foto: Per Kåre Sandbakk / NRK