NRK Meny
Normal

Her svømmer de første fiskene i laksetunnelen

Norges lengste laksetunnel i Kvås i Lyngdal har åpnet for fisk, og siden den tid har 54 fisk funnet veien gjennom tunnelen. Nå truer lav vannstand den offisielle åpningen 4. august.

laks i trapp

Se laksen i laksetunnelen.

Trond Rafoss

Trond Rafoss håper på regnskurer for å sikre åpningen av laksetunnelen.

Foto: Lars Eie/NRK

– Folk flest ønsker seg fortsatt sol, sommer og tørt vær. Vi som følger med på denne elva, som er naturlig uregulert, ønsker oss noen skikkelige regnskurer framover så det blir drift i fisketrappa, sier Trond Rafoss i prosjektet Sør-Norsk kystnatur til NRK.

Elva har nå åpnet for fisk, men den offisielle åpningen for publikum og turister er ikke før 4 august. Selv om den lave vannstanden kan true åpningen har Rafoss stor tro på at dette blir en publikumsfavoritt i Lyngdal.

– Når klima- og miljøvernministeren tar seg tid håper vi også at folk gjør det. Dette blir første mulighet til å se hva som er laget i fjellet der, sier Rafoss.

Miljøvernminister Tine Sundtoft (H) fra Lillesand er altså blant gjestene til den offisielle åpningen. I første omgang er det den underjordiske tunnelen som åpner. Besøkssenteret som ligger over vil ikke åpne tidligst før til neste år.

– Et langsiktig prosjekt

Selv om det siden midten av juni har blitt telt opp 54 fisk av typen elveørret, sjøørret og laks sier Rafoss at dette er et langsiktig prosjekt.

– Det vil nok ta 5–10 år før vi får se full aktivitet i tunnelen, sier han.

Han forteller videre at det er mysterium hvorfor så mye som 54 fisk allerede har funnet veien gjennom.

Se video av tunnelen her:

En av landets lengste laksetrapper står snart ferdig ved Kvåsfossen i Lyngdal. Laksetrappa går i en 220 meter lang tunnel, og har kostet 12 millioner kroner. Gjennom vinduer skal publikum kunne se laksen svømme forbi, men først slipper laksen inn.

– Vil se noe ekte

Tunnelen er Norges lengste av sitt slag. Rafoss er sikker på at det vil appellere til publikum.

– Folk i dag er på jakt etter noe ekte. De vil lære mer om natur, og her får man et unikt innblikk i livet i elva. Selv om det er kunstig laget er det ekte villfisk, sier Rafoss.

– Hvordan føltes det å se de første fiskene?

– Det var vanvittig artig. Vi håper mange også får gleden av det, avslutter Rafoss.

Laksetunnel

Besøkssenteret åpner ikke før tidligst neste år.

Foto: Ratio arkitekter / Illustrasjonsfoto