Her sliter flest med å betale regningene sine

Betalingsproblemene i Norge øker mest i Agder-fylkene og Rogaland. Nedgangen i oljebransjen får skylda.

Kredittkort

OND SIRKEL: Mange driver brannslokking i den grad at de betaler ned den ene kredittkortgjelden med et annet eller tredje kredittkort. Slik regningshåndtering kan fort ende med inkasso og betalingsanmerkninger.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Det er innbyggerne i oljefylkene som sliter stadig mer med å betale regningene sine. Det kommer frem i Lindorff-analysen for tredje kvartal i år som viser gjeldsutvikling i forhold til mislighold.

Stig Inge Eikemo

Kommunikasjonsdirektør i Lindorff, Stig Inge Eikemo, mener økningen er alvorlig.

Foto: Bo Mathisen

Ifølge Lindorff, som er europaledene tjenesteleverandør innen inkasso, har betalingsanmerkninger blant privatpersoner økt med 14 prosent i år i Aust-Agder og 14,5 prosent i Vest-Agder. I Rogaland er økningen på 13,3 prosent og i Telemark 10,3 prosent.

Antall anmerkninger per innbygger er også desidert størst i oljefylkene.

– Det begynte i Agder og Telemark hvor man først så oljenedturen i arbeidsledighet. Det er en nær sammenheng mellom økt arbeidsledighet og økt betalingsvansker. Vi har sett at mange med høy lønn mistet jobben og det har gitt flere betalingsanmerkninger, sier kommunikasjonsdirektør i Lindorff Stig Inge Eikemo til NRK.

– Alvorlig økning

Antall betalingsanmerkninger i Norge har økt med seks prosent i tredje kvartal sammenlignet med i fjor. Det vil si at nordmenn har 1,2 millioner betalingsanmerkninger.

Mens resten av landet har hatt en positiv utvikling, sliter folk i oljefylkene med å få betalt regningene sine. Foreløpig er det lite som tyder på lysere tider.

– Det er selvfølgelig alvorlig når man ser en så sterk økning innenfor en ganske begrenset tidsperiode, men sammenligner vi med andre nedturer i økonomien, ser vi at de som mister jobben sin og får betalingsanmerkninger, som regel kommer på beina igjen, sier Eikemo.

Plattform og olje

NEDTUREN I OLJEBRANSJEN FÅR SKYLDA: Lindorff ser en kraftig økning av betalingsanmerkninger i Rogaland og Agder-fylkene. Oljenedturen blir lagt til grunn.

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

Mange sliter og er fortvilet

Ved utgangen av oktober var det ifølge namsmannen i Aust-Agder registrert 15300 utlegg hos personer på Sørlandet. Det er rekord.

– Folks betalingsevne er noe svekket. Det er flere saker hos oss nå enn tidligere. Vi ser blant annet en økning i mindre krav, sier seksjonsleder Per Juell Larsen hos namsmannen i Arendal.

Han sier de møter mange som sliter med økonomien og som er fortvilet. Om man får betalingsanmerkninger kan det føre til at det blir vanskeligere å få nye lån.

– Det er viktig at folk har kontroll på sin egen økonomi. De må ta kontakt hvis de ser at det begynner å bli vanskelig å betjene sin økonomi. Det finnes råd både hos oss og hos Nav, sier han.