Her kommer Norges første demenslandsby

Norges første landsby for personer med demens er under utbygging. Der skal beboerne leve mest mulig likt det livet de hadde før sykdommen.

Demenslandsby i Kristiansand

Her bygges Norges første demenslandsby. Den åpner neste år i Kristiansand og er modell etter De Hogeweyg i Nederland.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK Luftfoto

Det er Kristiansand kommune, som står for utbyggingen av landets første demenslandsby.

Her skal 42 nye boliger stå klare høsten 2020.

– Det kommer til å bli jobbet med grunnarbeidet i noen måneder framover. Fra våren av blir byggene satt opp, sier prosjektleder Ilse van Lingen.

Beboere i demenslandsbyen i Nederland

Beboere skal føle det mest mulig likt det livet de levde før de ble syke i demenslandsbyen De Hogeweyg

Foto: Geir Ingar Egelend / NRK

Tung hverdag

Da Irene Myran ble demenssyk, var det ingen annen utvei enn å flytte inn på sykehjem. Tekstilkunstneren forteller at hverdagen er tung.

– Hadde det ikke vært for TV-en så kunne jeg ikke ha vært her. Jeg hadde ingen å snakke med. Her er det fraværende at man snakker sammen, mener Myran.

I den nederlandske byen Weesp utenfor Amsterdam ligger den første demenslandsbyen i verden. Ideen er at mennesker med demens vil få et bedre liv, dersom tilværelsen framstår som mest mulig normal.

For ti år siden ble et ordinært sykehjem omgjort til en skjermet landsby. Det er der Kristiansand kommune har hentet inspirasjon fra.

Irene Myran og Anna Stokkeland

Arbeidet som tekstilkunstner tok slutt da hode og hender ikke ville samarbeide mer. Her er Myran med datteren Anna Stokkeland.

Foto: Geir Ingar Egeland / NRK

Butikker og frisørsalong

Eloy van Hal er en av grunnleggerne av demenslandsbyen, De Hogeweyg, og forteller om en annen hverdag enn i på sykehjemmet i Kristiansand.

– Folk her er mindre stresset, det er mindre uro. De er i bedre fysisk form, og de smiler mer. De er ikke stresset av et vanlige sykehjem, sier van Hal.

I demenslandsbyen i Nederland bor det 169 mennesker. Det er et stort torg, butikker, restauranter, frisør og teatersal for film, konserter og bingo. De ansatte går i vanlige klær.

Kontrasten til Myrans sykehjem i Norge er stor. Den ensomme tilværelsen kan trolig føre til at sykdommen utvikler seg fortere enn nødvendig.

– Å ha stimuli for hodet hennes, er noe nevrologene minner oss på. Hun må snakke med folk og få komme ut. Hun må fortsette å leve livet sitt så godt som mulig. Men det får vi ikke til her, sier datteren Anna Stokkeland.

Prosjektlederen i Kristiansand Ilse van Lingen diskuterer prosjektet med en av grunnleggerne

Prosjektlederen i Kristiansand Ilse van Lingen diskuterer prosjektet med en av grunnleggerne av demenslandsbyen i byen Weesp

Foto: GEIR INGAR EGELAND / NRK

Høster erfaring

I Bærum åpner en tilsvarende landsby kort tid etter Kristiansand. Oslo kommune planlegger to slike landsbyer. I tillegg tar flere kommuner ulike steder i landet i bruk deler av konseptet.

I Kristiansand vil politikerne skaffe seg erfaringer med den første demenslandsbyen. Kanskje blir det flere av dem.

– Jeg har sagt til vår helse- og sosialdirektør at dersom dette blir vellykket, skal neste byggeprosjekt innen helse og omsorg også være en modell av dette, sier Viggo Lüchterat, leder av helse- og sosialutvalget.

Demenslandsby i Kristiansand