NRK Meny
Normal

Her kan du spise middag åtte meter under havoverflata

Om et drøyt år kan du innta middagen omgitt av fisker, tang og tare. I dag starta
bygginga av verdens største undersjøiske restaurant.

Undervannsrestauranten på Båly i Lindesnes vil koste 40 millioner kroner, og blir den første av sitt slag i Europa.

– Over 700 millioner mennesker har sett bildene av restauranten etter at planene ble lansert, sier Gaute Ubostad. Sammen med broren Stig, har han etter flere år fått realisert den spektakulære drømmen.

Arkitektfirmaet Snøhetta har aldri hatt maken til interesse rundt et prosjekt. Ei uke etter at tegningene var offentlige, hadde 65 land omtalt prosjektet.

I dag starta byggginga av Europas første undersjøiske restaurant i Lindesnes i Vest-Agder. Åtte og en halv meter under havoverflata, med fiskene svømmende rundt, kan du om et drøyt år innta middagen.

Restauranten spås å bli en enorm turistmagnet.

Gaute Ubostad

Sammen med sin bror, har Gaute Ubostad endelig realisert de spektakulære planene om en undersjøisk restaurant på hjemstedet Lindesnes.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

«Herma» ikke etter Dubai

Undervannsrestauranten på Båly i Lindesnes vil koste 40 millioner kroner, og blir den første av sitt slag i Europa.

Det fins lignende både i Dubai og på Maldivene. Men det var ikke der ideen kom fra. Den ble lansert som en sprø greie lokalt. Brødrene er kjent for å ikke tenke snevert.

Snitt, undervannsrestaurant, Båly

Restauranten skal romme 80–100 restaurantgjester og blir som en kunstinstallasjon i vannet.

Foto: Snøhetta

– I Dubai ser man inn i et akvarium. Her ser du rett ut på det virkelige livet i havet, sier Ubostad.

Den skal romme 80–100 restaurantgjester og blir som en kunstinstallasjon i vannet.

– Det kommer til å fremstå som en rektangulær klippeformasjon som står opp av sjøen litt øst for Lindesnes havhotell, sier Gaute Ubostad.

Den 2000 tonn tunge restauranten skal bygges i tørrdokk på stedet, og heises på plass under vann.

Bygningen har tre etasjer. Underetasjen ligger i sin helhet under vann, og mesaninetasjen ligger delvis under vann.

Har lært av oljeindustrien

Spesialister på bygging under vann har drevet forundersøkelser i to år. Det skal legges til rett for at mange arter fisk, skalldyr og sjøplanter skal trives inntil bygget. Ved hjelp av teknologi fra norsk oljeindustri skal de lykkes med pro på

– Vi bruker metoder fra oljeindustrien, og har gjennom tiår lært beregninger, sier Arne Marthinsen, prosjektleder, Marine operasjoner.

Undervannsrestaurant på Båly

Nedre del av bygningen blir liggende under vann.

Foto: Snøhetta/Asplan Viak

Ubostad har tidligere sagt til NRK at dette blir mer enn en undervannsrestaurant.

– Vi har knyttet til oss en rekke forskningsinstitusjoner med tanke på å utvikle et undervannslaboratorium.

«Laboratoriet» skal ha en rekke kameraer som overvåker livet i havet rundt restauranten. Lyskilder med ulik fargetemperatur vil lokke til seg forskjellige arter.