Hopp til innhold

Her kan du ikke kjøre vannscooter

Skal du anskaffe deg vannscooter? Da bør du først sjekke ut hvilke områder det er lovlig å ferdes. Sjekk kartene i saken.

Flekkerøy

Flekkerøy i Kristiansand er et av stedene som er dekke av verneområder. Her er det ulovlig for vannscooterførere å kjøre.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Kartene under fra Sjøfartsdirektoratet viser store røde felt med vernede kystområder der det er ulovlig å kjøre med vannscooter.

– Fra Mandal til Kristiansand har vi store verneområder langs kysten, og også i Arendal utenfor Tromøya og Raet som er helt forbudt å kjøre vannscooter i, sier leder for Agder- politiets båttjeneste Miriam Stausland til NRK.no.

Ikke klar over rød-sonene

Sommeren 2014 ble det lov å kjøre vannscooter med strenge begrensninger både til fart og sted. Kjøring i høy fart må skje minst 400 meter fra land, og vannscootere innenfor dette beltet er pålagt å kjøre i maks fem knop, der andre kan kjøre fortere.

Miriam Stausland

Leder av politiets sjøtjeneste, Miriam Stausland, advarer om at det er eiers ansvar å kunne reglene for bruk av vannscooter.

Foto: Odd Rømteland / NRK
Båtsenter

Tore Stray Laastad, daglig leder i Båthuset i Kristiansand tror omfanget av rød-soner langs kysten vil overraske mange vannscooter-eiere.

Foto: Odd Rømteland / NRK

Reglene har skapt konflikt

– De fleste jeg snakker med, enten de har kjøpt vannscooter eller båt, synes at denne regelen er urettferdig. En vannscooter er en småbåt og da burde den også anses som det, det sier Tore Stray Laastad, daglig leder i Båthuset i Kristiansand.

Andre er derimot fornøyd med at reglene er strammet inn.

– Vi får veldig mange klager på scooter-bruken både fra kajakk-miljøet, hytteboere og de som er engasjert i miljøet som allerede nå er plaget av ulovlig kjøring, sier Stausland i politiet.

– Vil du legge med dette kartet neste gang du selger en vannscooter?

– Jeg har ikke skrevet ut kartet, men jeg skal informere mine kunder om reglene, forsikrer Stray Laastad.

Hittil i år er det solgt nærmere 100 vannscootere på Sørlandet, ifølge forhandlere NRK har snakket med.

(Se reportasjen fra i fjor sommer da NRK var med politiet på patrulje i skjærgården.)

Politi og Naturoppsyn skjerper nå kontrollene mot vannscootere. Langs store deler av Sørlandskysten er det ulovlig å kjøre vannscooter, og brudd på loven kan gi anmerkning på rullebladet.