Kartene under fra Sjøfartsdirektoratet viser store røde felt med vernede kystområder der det er ulovlig å kjøre med vannscooter.
– Fra Mandal til Kristiansand har vi store verneområder langs kysten, og også i Arendal utenfor Tromøya og Raet som er helt forbudt å kjøre vannscooter i, sier leder for Agder- politiets båttjeneste Miriam Stausland til NRK.no.
- Les også:
Ikke klar over rød-sonene
Sommeren 2014 ble det lov å kjøre vannscooter med strenge begrensninger både til fart og sted. Kjøring i høy fart må skje minst 400 meter fra land, og vannscootere innenfor dette beltet er pålagt å kjøre i maks fem knop, der andre kan kjøre fortere.
Leder av politiets sjøtjeneste, Miriam Stausland, advarer om at det er eiers ansvar å kunne reglene for bruk av vannscooter.
Foto: Odd Rømteland / NRKTore Stray Laastad, daglig leder i Båthuset i Kristiansand tror omfanget av rød-soner langs kysten vil overraske mange vannscooter-eiere.
Foto: Odd Rømteland / NRKReglene har skapt konflikt
– De fleste jeg snakker med, enten de har kjøpt vannscooter eller båt, synes at denne regelen er urettferdig. En vannscooter er en småbåt og da burde den også anses som det, det sier Tore Stray Laastad, daglig leder i Båthuset i Kristiansand.
Andre er derimot fornøyd med at reglene er strammet inn.
– Vi får veldig mange klager på scooter-bruken både fra kajakk-miljøet, hytteboere og de som er engasjert i miljøet som allerede nå er plaget av ulovlig kjøring, sier Stausland i politiet.
– Vil du legge med dette kartet neste gang du selger en vannscooter?
– Jeg har ikke skrevet ut kartet, men jeg skal informere mine kunder om reglene, forsikrer Stray Laastad.
- Les også: Frykter økt konflikt på sjøen
- Les også: Få hendelser med vannscootere
Hittil i år er det solgt nærmere 100 vannscootere på Sørlandet, ifølge forhandlere NRK har snakket med.
(Se reportasjen fra i fjor sommer da NRK var med politiet på patrulje i skjærgården.)