NRK Meny
Normal

Penn og papir på vei ut

Ingen andre universiteter i landet gjennomfører flere digitale eksamener enn Universitetet i Agder.

Eksamen

FLERE SLIPPER KRAMPE I HÅNDA: Universitetet i Agder arranger i høst 7500 digitale eksamener. Dermed slipper 35 prosent av studentene å bruke kreftene på å holde stødig grep om pennen.

Foto: Keilen, Berit / SCANPIX

Marianne Ørn Johannessen

Leder for Student Service, Marianne Ørn Johannessen.

Foto: Yngve Stiansen / NRK

De aller fleste studentene NRK har vært i kontakt med mener det går raskere å skrive en eksamen på PC enn for hånd. Likevel må de fleste eksamenene i Norge skrives med penn og papir.

Men på Universitetet i Agder gjennomføres nå 35 prosent av alle eksamener digitalt. Ingen andre universiteter i landet har så stor oppslutning når det gjelder å bruke data under eksamen.

– Dette er unikt i norsk sammenheng og det er vi glade for. Vi har jobbet hardt i to år for å nå målet om at studentene skal kunne gjennomføre skriftlig eksamen på egen PC, sier leder for Student Service, Marianne Ørn Johannessen.

7500 digitale eksamener

Denne høsten gjennomføres 7500 eksamener digitalt. Johannessen mener det er en selvfølge for norske studenter å bruke PC.

– De er vokst opp med de digitale verktøyene rundt seg. På videregående skole bruker de som regel PC under eksamen. Da blir det rart å komme til et universitet eller en høgskole og bruke penn og papir, sier hun.

Tidligere i år ble det gjennomført flere pilotprosjekter på digitale eksamener ved UiA. Men det er først i høst det har blitt innført for såpass mange.

– Flere barnesykdommer

UiA

Universitetet i Agder har brukt mye ressurser på å få flest mulig til å ta eksamen digitalt.

Per Kristian Pripp er datatekniker ved operasjonssentralen på universitetet. Han sier de har hatt problemer i oppstarten, men at systemene fungerer bedre nå.

– Vi har hatt flere barnesykdommer. Mange studenter har ikke vært forberedt på å bruke sine egne maskiner på eksamen. Da har det gått mye resurser til å hjelpe dem med å installere programvare, sier han.

En nasjonal prosjektgruppe har jobbet med å innføre digitale eksamener, men
ingen er lenger framme enn UiA.

Det er først og fremst studentene som får nyte godt av den digitale utviklingen, men man skal ikke se bort ifra at mange faglærere ser frem til å slippe store bunker med uleselig skrift.