Hopp til innhold

Her er politiets nye våpen til sjøs

Dette er politiets nye våpen i kampen mot kriminalitet til sjøs. Den skal også gjøre god nytte for seg ved brann og redning. Norges største politibåt ble levert fra verftet i helgen.

Båten kostet 15 millioner kroner. Den veier 17 tonn og er 15 meter lang. Den har kran i akterenden, lugar, skrog som kan bryte is og er ellers utstyrt med toppmoderne utstyr.

Roar Isaksen

Leder av Oslo havnepoliti, Roar Isaksen, har store forventninger til den nye båten, som vil kunne operere i et stort område.

Foto: Thomas Marthinsen

Det er havnepolitiet i Oslo som skal ha båten, som erstatter for båten «Vekteren» som tas ut av tjeneste.

Solid og rask

Den nye båten er nå på plass i Oslo, der det blir opplæring de neste dagene før den settes inn i tjeneste.

– Båten virker utrolig solid, den er godt sammensatt og blir et nyttig verktøy i tjenesten for hele Oslofjorden, sier leder for Oslo havnepoliti Roar Isaksen til NRK.no.

Båten har ennå ikke fått navn, og den skal døpes i januar. Den skal også kunne brukes i samarbeid med andre distrikter, og Isaksen tror de vil dekke både Vestfold og ned til svenskegrensa.

NETT-TV: Norges største politibåt

Bilder tatt av Båtservice, Mandal av politiets nye hurtiggående båt.

NETT-TV: Her er Norges største politibåt

Flere bruksområder

Med godt over 40 knop som toppfart, er den dobbelt så rask som «Vekteren» som nå altså pensjoneres. Dette er en type stor politibåt, som fungerer som supplement til andre, mindre og langt raskere politibåter.

– Det er en hurtiggående patruljebåt, men den har også vannsprøyte vi kan bruke ved brann, og den har lensemuligheter til bruk hvis folk har problemer med båt som tar inn vann. Så den er også en båt vi bruker i helårlig redningstjeneste, samt naturoppsyn, sier Isaksen.

Båt-TV har filmet den nye politibåten ved kai i Oslo. (Artikkelen fortsetter under videoen.)

– Det er en fantastisk båt, sier leder av sjøtjenesten i Agder politidistrikt Miriam Stausland, som var med på demonstrasjon av båten før helgen.

Politiet i Finnmark hadde tidligere landets største politibåt – den såkalte Varangervekteren. Den ble tatt ut av drift for noen år siden, og brukes nå til hvalsafari.

Salg til flere land

I helgen vakte den nye politibåten oppsikt i skjærgården utenfor Mandal. Den er bygget ved Båtservice Mandal, som nå håper å kunne selge slike båter til politiet i flere land.

– Dette er aluminiumsbåt. Fordelen er at den blir lettere og går fortere, sier direktør Bjørn Fjellhaugen.

Han forklarer at dette er en helt ny type båt, en prototyp med trekkende propeller fremfor å skyve.

– Det skal gi ekstra fart og bedre egenskaper til manøvrering. Den er veldig lett å manøvrere med vridbare propeller forover, bakover og sideveis, sier Fjellhaugen om systemet IPS.

Båtservice Mandal har spesialisert seg på hurtiggående katamaran rutebåter, samt en-skrogs patruljebåter som er levert både til Kina og den Persiske Gulf. De har også bygget MTB torpedobåter til Forsvaret.

Ny politibåt i mandal foto privat

Bilde av båten utenfor Mandal i helgen, før den satte kursen mot Oslo.

Foto: Privat
Tegning politibåt Båtservice Mandal

Verftets tegning av den 50 fot lange båten

Foto: Tegning fra Båtservice Mandal