– Det er liten tvil om at Sør- og Østlandet får det aller beste været. Her blir det mest sol og de høyeste temperaturene, forteller statsmeteorolog Marit Berger.
Det aller fineste været kommer først litt utpå dagen.
– Det kan starte litt grått og vått i deler av Sør-Norge. Det blir regn flere steder tidlig på dagen, men når man kommer til ettermiddagen blinker det til, forteller Berger.
Kraftig vind
Det er imidlertid en strek i regningen. Kraftig vind fra sørvest kan sette en stopper for sankthansbål flere steder i Sør-Norge.
– Vestlandet får den kraftigste vinden. Fra Vestland fylke og nordover langs kysten mot Trøndelag vil det blåse opp mot liten kuling, forteller Berger.
Slinningsbålet i Ålesund var i 2018 Norges største. Høyden var på 36 meter.
Foto: Halvard Alvik / NTBDet kan også bli en del vind i Skagerrak, men langt mindre enn lenger nord i landet.
– Værvinnerne bor litt inn i landet, særlig på Østlandet, sier hun.
Brannsjef Jan Røilid i Kristiansand-regionen brann og redning minner om at det er generelt bålforbud i hele Norge.
– Det er like ulovlig å tenne bål på sankthansaften som alle andre sommerdager.
Han forteller at reglene variere i landet og ber folk sjekke sin kommune. Noen gir generell tillatelse til å tenne bål sankthansaften, mens andre steder må man søke om dispensasjon.
– For å tenne bål er vindforhold en forutsetning. Dessuten må man plassere bålet trygt og ha slukkemidler tilgjengelig, sier Røilid.
Værtapere
Fra Midt-Norge og nordover vil det bli mer grått og vått. Og jo lenger nord man kommer i landet, jo mer vil det preges av regn.
– Det er dessverre nordlige deler av Trøndelag, Nordland, Troms- og Finnmark som får det dårligste været. Her vil det først bli letter etter at feiringen er over, forteller Berger.
Og det er usikkert om det blir noe bål i det hele tatt.
– I dette området vil det blåse sørvestlig liten til stiv kuling, forteller Berger.
Men det er imidlertid ett unntak.
– Øst i Finnmark starter dagen grått, men det blir bedre utover dagen.
Statsmeteorolog Marit Berger.
Foto: Meteorologisk instituttHetebølge i Europa gir væreffekt
De neste dagen blir det også varmere i store deler av Sør-Norge. Det skyldes et værsystem med lavtrykk over Storbritannia og høytrykk over de baltiske landene.
Det resulterer i at varme luftmasser fra Sør-Europa trekkes nordover. På Østlandet kan det bli maksimumstemperaturer på 27 grader.
– Vi snakker ikke om hetebølge hos oss, men det blir godt varmt, sier Berger.