Her blir det best fyrverkerivær nyttårsaften

Været på festdagen byr på både liten storm og klarvær. På Østlandet kan fargesprakende smell sees fra klar himmel. På Nordvestlandet kan det bli utfordrende nok å få fyr på lunta.

Fyrverkeriet i Tromsø er et vakkert skue.

Østlandet får det beste fyrverkeriværet i landet. Men også i Agder, Troms og Finnmark kan det bli ok sikt. Bildet er tatt i Tromsø for noen år siden. ARKIVBILDE.

Foto: TOR EVEN MATHISEN / NRK

– Kort oppsummert er det folk som feirer nyttårsaften på Østlandet som får det beste været, sier statsmeteorolog Rannveig Oftedal Eikill.

Det samme melder vakthavende meteorolog, Roar Teigen, hos StormGeo.

– Dessuten kan det bli rimelig greit vær om du oppholder deg på østlige deler av Sørlandet eller på Finnmarksvidda, sier Teigen.

Liten storm

Om stemningen er aldri så god innendørs, blir det utrivelig rent værmessig om man beveger seg utendørs på Vestlandet nord for stad – og helt til midt i Nordland.

– Særlig langs kysten kommer det til å blåse ganske godt. Møre og Romsdal samt Trøndelag får mest vind i landet ved midnatt. Vindstyrken vil komme opp i sterk kuling. Sent om kvelden, eller tidlig natt, vil det kunne øke på til liten storm, forteller Eikill.

I tillegg til kraftig vind blir det overskyet og en del regn. Været som treffer kysten av Nordvestlandet forflytter seg nordover utover kvelden.

Mindre vind lengst nord

Nordland får vindøkning fra midnatt. Vinden vil blåse fra omkring stiv til sterk kuling og øke på inn i det nye året. Bor man lenger nord i landet, i Troms, synker temperaturen og nedbøren kommer som snø. Men vinden vil løye mot kvelden. Rundt midnatt blir det vestlig frisk bris og snøbygene avtar.

Langs kysten av Finnmark kommer det én og annen snøbyge, men det blir forholdsvis lite vind i vårt nordligste fylke. Dessuten blir det oppholdsvær og rimelig klar sikt på Finnmarksvidda.

– Troms og Finnmark er blant de få stedene hvor det minner om vinter, sier Roar Teigen hos StormGeo.

Dyranut 31. desember 2019

Det blåser kraftig på Vestlandet nord for Stad og i fjellet. Dette bildet er tatt Riksvei 7 over Hardangervidda.

Foto: Statens vegvesen / Webkamera

Best «rakettvær» i sør

Hordaland får ikke det beste været ved midnatt. Det blir overskyet, men det blir betydelig mindre vind enn nabofylkene i nord. Enkelte steder vil det blåse sørvestlig frisk bris. Det kan komme opp i liten kuling.

Kommer man lenger sør til Rogaland blir det overskyet vær, men betraktelig mindre vind.

Agder får for det meste oppholdsvær, særlig i østre del av landsdelen. Det vil skye til litt sent på kvelden, men da mest i vestlige områder.

Østlandet, fra Telemark til Hedmark, blir altså værvinner med ganske så pent vær. Det kan skye til litt om kvelden, men skylaget vil ligge såpass høyt at det ikke vil plage fyrverkerientusiaster nevneverdig. Det blir også lite vind – kun frisk bris langs kysten.

PS: Men det er en hake. Befinner man seg i fjellet på Østlandet vil det nemlig kunne bli sterk vind med opptil liten storm utsatte steder.