Hopp til innhold

Her åpner Norges nest største solcelleanlegg

Både Den Norske Opera og Høgskolen i Hedmark har tidligere hatt landets største solcelleanlegg. Men nå har et lager- og transportselskap i Lillesand knust rekorden.

Asko

CO₂ i atmosfæren
417.5 ppm
1,5-gradersmålet
+1.02 °C
Les mer  om klima

Asko i Lillesand tar grep i det grønne skiftet. Onsdag åpner de Norges neststørste solcelleanlegg på taket i Lillesand.

– Vi har en visjon for Asko Norge om å bli klimanøytrale innen 2020, og da blir det opp til hvert selskap i gruppen å sørge for det, sier Peder Syrdalen, administrerende direktør i Asko Sørlandet.

Med 5000 kvadratmeter solcellepanel på taket, får lager- og transportselskapet i Lillesand Norges nest største solcellepanel.

Foreløpig dårlig butikk

Ni millioner har det kostet, og alt er bygget uten én eneste krone i subsidier. Anlegget har en beregnet levetid på omtrent 30 år.

Peder Syrdalen

Peder Syrdalen, administrerende direktør i Asko Sørlandet, tenker fremtidsrettet.

Foto: Odd Rømteland / NRK

– Det er dårlig butikk, men det blir sannsynligvis mye bedre i fremtiden. Vi er nødt til å ta del i det grønne skiftet for våre barnebarn, sier Syrdalen.

Teknologien som brukes er sørlandsk og kommer fra Elkem Solar i Kristiansand.

Peder Syrdalen

Prosjektleder i Norgesgruppen, Thor Usterud.

Foto: Odd Rømteland / NRK

– Materialet ble produsert av Elkem før det ble sendt og montert i Singapore. Deretter kom det tilbake som ferdig anlegg i Lillesand, forteller prosjektleder i Norgesgruppen, Thor Usterud.

Får skryt

Også tidligere har bedriften fått skryt for å være miljøbevisste.

– På dette taket har vi lagt 2770 solcellepaneler. Anlegget skal gi mellom 600 og 650.000 kilowatt strøm i året, sier daglig leder i Sun-Net, Morten Meier.

Anlegget har offisiell åpning onsdag.