Hopp til innhold

Her angripes 19-åringen med kniv

Tirsdag fikk Kristiansand tingrett se videobildene fra overvåkningskameraet som fanget opp hvordan 45-åringen hugget løs på den 19 år gamle syreren i Mandal.

Overvåkingsfilm hentet fra Rema 1000 i Mandal

Det var 4. mars i år at den tiltalte 45-åringen gikk til angrep på 19 år gamle Iyad Zidan på Amfi kjøpesenter i Mandal. Med kraftige hugg slo mannen i ryggsekken til syreren slik at pc-en i sekken fikk dype hakk. I dag ble bevismaterialet lagt fram for retten.

Iyad Zian

Syriske Iyad Zidan ble angrepet utenfor Amfi kjøpesenter i Mandal.

Foto: Odd Rømteland/NRK

Ettersom kniven stoppet i pc-en Zidan hadde i det bakerste rommet i ryggsekken, kom 19-åringen uskadet fra hendelsen.

Ikke tilregnelig

Selv om tiltalte skal ha vært psykotisk i gjerningsøyeblikket, fikk ikke politibetjentene som pågrep og tok hånd om den tiltalte 45-åringen etter knivstikkingen, inntrykk av at mannen var psykotisk.

Det forklarte politifolkene da de vitnet i rettssaken mot mannen tirsdag.

Retten skal ta stilling til om det er grunnlag for å overføre den tiltalte til tvungent psykisk helsevern. Det er bred enighet blant de sakkyndige om at tiltalte ikke var tilregnelig i gjerningsøyeblikket. Det er satt av tre dager til rettssaken i Kristiansand tingrett.

Sekk knivangrep

Slik så datamaskinen til fornærmede Iyad Zidan ut etter knivstikket mot ryggsekken.

Foto: politiet

Les også:

Rolig pågripelse

Politibetjenten som pågrep 45-åringen, forklarte at selve pågripelsen foregikk rolig og at tiltalte gjorde som han fikk beskjed om.

– Da jeg kjørte rundt for å se etter noen av de involverte i hendelsen, fikk jeg øye på en mann som passet til beskrivelsen på gjerningsmannen. Jeg stoppet bilen og gikk ut. Da tiltalte så det, stoppet han opp, sa politibetjenten.

Knivstikking i Mandal

Knivstikkingen skjedde inne på Amfi-senteret i Mandal.

Foto: Øyvind Adrian Skogmo/Lindesnes

Ifølge politibetjenten spurte han tiltalte om han kjente til hva som hadde skjedd på Amfi kjøpesenter, hvorpå 45-åringen svarte nei.

Politibetjenten sa i retten at han så at den tiltalte hadde høyre hånd i lomma, og fikk en dårlig magefølelse. Da han ba om å få sjekke hva han hadde i lomma, fikk han lov til det. I lomma fant han en kniv uten slire som lå med skaftet opp. Politibetjenten beslagla denne og pågrep 45-åringen.

På spørsmål fra aktor om hvordan tiltalte framsto på dette tidspunktet, svarte politibetjenten at han oppfattet den tiltalte som rolig og avbalansert. Politimannen fikk inntrykk av at han hadde en klar oppfatning av tid og sted. Politibetjenten fortalte også at samtalen dem imellom foregikk helt normalt.

Sakkyndige

Rettssakkyndige Arne Dahl Sørensen og Niclas Halvorsen i retten.

Foto: Kari Løberg Skår / NRK

– Ikke noe påfallende ved ham

Carl Henning Leknesund

Statsadvokat Carl Henning Leknesund er aktor i saken.

Foto: Kari Løberg Skår / NRK

Heller ikke politibetjenten som hadde tilsyn med tiltalte i arresten på Mandal politistasjon, merket noe som skulle tilsi at han var psykotisk.

Jeg syntes han virket helt normal. Der og da var det ikke noe påfallende ved ham som gjorde at jeg oppfattet han som psykotisk, men så hadde jeg ikke noen lang samtale med ham, sier politibetjenten.

Ifølge tiltalebeslutningen er det lagt ned påstand om dom på overføring til tvungent psykisk helsevern, jf. straffelovenes § 62.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

NRK Sørlandet
Spiller nå
Gaute Heivoll aktuell med ny diktsamling 00:42
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 02 0,61 kr
Dyrest kl. 09 0,73 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,3 kr 25 min.
  • Dusje 2,5 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,3 kr En vask
  • Varmeovn 0,6 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Aug 2022 – aug 2023
    + 9 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2023
    + 5,5 %