NRK Meny
Normal

Henlegger meldinger om vold og rusmisbruk

Barnevernet i Arendal får krass kritikk i ny rapport fra Helsetilsynet i Aust-Agder. Blant annet henlegges meldinger om vold og rusmisbruk som burde ha vært undersøkt bedre, ifølge tilsynet.

Barnevern
Foto: Scanpix / SCANPIX

Helsetilsynet har funnet to omfattende avvik som dreier seg om for dårlig håndtering av meldinger som kommer inn til barnevernet, samt mangelfull styring av Aust-Agders største barneverntjeneste.

–Alvorlig sak

Rapporten er basert på tilsyn som er gjort fra mai til desember i år, og revisjonsleder i Helsetilsynet i Aust-Agder, Helene Frydenberg sier det er klare lovbrudd.

– Avvik er lovbrudd og det ser vi selvsagt alvorlig på, sier hun.

Det mest alvorlige i rapporten er at saker som burde ha vært undersøkt bedre blir henlagt, ifølge revisjonslederen.

–Saker har i for stor grad blitt avsluttet i meldingsfasen i til barnevernet uten å være opplyst godt nok.

Les også: Ettåring bortført – jakter på biologisk mor

Henlegger meldinger om vold og rus

I rapporten blir det også påpekt at bekymringsmeldinger som involverer vold og rus henlegges uten å ha blitt godt nok undersøkt.

– I saker der det meldes inn hendelser knyttet til rus og vold må det gjøres bedre undersøkelser enn det som har skjedd i Arendal, selv om disse forholdene ikke skal ha foregått i selve hjemmet, sier Frydenberg.

I det andre avviket i rapporten kritiseres både ledelse og styringen i barnevernstjenesten:

«Det er manglende styring, evaluering, og vurdering av meldingsteamets arbeid og barnevernsleder er ikke til stede ved gjennomgangen av meldinger», står det i rapporten.

Beklager feilene

Rådmann Harald Danielsen i Arendal beklager feilene som er gjort og sier til Agderposten at arbeidet med å rette opp avvikene er i gang.

Harald Danielsen

Rådmann Harald Danielsen beklager lovbruddene, men sier at feilene ikke får følger for ledelsen i barnevernstjenesten.

Foto: Espen Bierud/NRK

Ifølge Helsetilsynet har det vært knyttet stor bekymring til barnevernet i Arendal de siste årene med flere avvik, men rådmannen sier de nye lovbruddene ikke får følger for ledelsen for tjenesten.

Danielsen sier til NRK at tilsynet kom i stand etter initiativ fra kommunen selv, og en`konkret sak i barnevernet som rådmannen selv stusset over og ønsket å få undersøkt nærmere.