Helseministeren: – «Jomfrusjekk» er ulovlig

Etter å ha gått to runder med helseminister Bent Høie, har Kari Henriksen (Ap) nå endelig fått svar. Høie fastslår at «jomfrusjekk» er ulovlig.

Bent Høie

Helseminister Bent Høie (H) har svart på til Kari Henriksen (Ap) om jomfrutesting.

Foto: NRK

– Jeg er svært fornøyd med at Høie nå fastslår at det er ulovlig. At ministeren nå tar sitt ansvar for utryggheten til disse kvinnene gjennom å handle og at han nå konkret vil følge dette opp er bra, sier stortingsrepresentant Kari Henriksen (Ap) til NRK.

I sitt svar skriver helseminister Bent Høie at helsepersonell skal vite at en slik undersøkelse ikke vil kunne bekrefte om en jente eller kvinne har hatt samleie.

«Om helsepersonell til tross for dette gjennomfører en undersøkelse med et slikt formål, er det i strid med helsepersonellslovens forsvarlighetsplikt og dermed et brudd på lovbestemmelsen», skriver Høie i sin redegjørelse.

Flere ubesvarte spørsmål

Henriksen henvendte seg til Høie på bakgrunn av at han tidligere har bekreftet at «jomfrusjekk» forekommer i Norge gjennom innlegg i media.

Ap-politikeren ønsker blant annet å vite hvor lenge statsråden har kjent til dette, hvor stort omfanget er, og hvilke tiltak som skal settes i verk for å forebygge dette.

Isra Zariat sto blant annet frem med sin historie i en kronikk. Dette er et av flere eksempler på saker om jomfrusjekk i media om saken.

Henriksen henvendte seg først til Bent Høie i slutten av august.

En uke senere svarte han på hennes spørsmål gjennom en kommentar på internett.

Tok for lang tid

Henriksen er nå fornøyd med å ha fått svar fra helseministeren. Likevel er hun kritisk til at det tok for lang tid.

Kari Henriksen

Kari Henriksen (Ap) er fornøyd med svaret fra helseministeren.

Foto: Nina Kristiin Vraa

– Det er bra og viktig at han endelig har gitt et svar, men som helseminister skal man ikke bruke så lang tid.

Henriksen viser til at flere av jentene selv måtte stå frem med sin historie i media. I tillegg har hun altså sendt to henvendelser til helseministeren.

Ulike grep

Helseministeren skriver i sitt svar at han vil ta ulike grep i debatten om «jomfrusjekk».

Deriblant kommer det frem at han vil uarbeide et rundskriv for å tydeliggjøre regelverket over helse- og omsorgstjenesten og helsepersonell.

Etter å ha fått svar fra helseministeren er det ikke lenger tvil om regjeringens ståsted i saken, fastslår Henriksen.

– Denne diskusjonen er feid av banen. Det viktige nå er at tiltakene blir iverksatt, og at arbeidet kommer i gang, avslutter hun.