Normal

Hell for Thom Hell

Thom Hell føler han virkelig har hellet med seg når han stadig får fremføre egne sanger for et takknemlig publikum. Nå er han klar med både ny plate og solokonsert i hjembyen Kristiansand.

Thom Hell

Thomas Helland, bedre kjent som artisten Thom Hell, har gjort svenske av seg. Nå bor han i byen Lund med familien etter 20 år i hovedstaden.

Foto: Janne Aateigen / NRK

Vi møter Thom Hell på et av hans stamsteder på Grünerløkka Oslo. Artisten fra Kristiansand flyttet nylig til Lund i Sverige sammen med sin lille familie, etter å ha bodd nesten tjue år i Oslo. Dermed er han blitt en musikalsk pendler mellom to land.

Nostalgi på vinyl

– Jeg flyttet ikke til Sverige for å slå gjennom der, men jeg ser nye muligheter. Foreløpig er det viktigste å bli hørt og sett hørt også der - i mitt nye hjemland, forklarer han.

Fredag 30. september gir sanger, produsent og låtskriver Thom Hell ut sitt åttende album. Plata heter «Happy Rabbit» og kommer også på vinyl.

– Da jeg vokste opp på 80-tallet var vinylspiller og vinylplater nærmeste en del av stua, smiler Thom Hell.

Hør Thom Hell snakke om ny plate:

Gir ut ny plate og holder solokonsert i Kristiansand.

Hyggelig tilbakeblikk

Han trekker fortsatt frem Beatles og Beach Boys som viktige inspirasjonskilder. Men legger til;

– På tekstsiden er jeg også inspirert av Pink Floyd og Kinks.

På sin nye plate har han droppet triste sanger om kjærlighet og kjærlighetssorg. I stedet inneholder den et nostalgisk, vennlig blikk på livet hans.

– Jeg føler det er en positiv plate, sier Thom Hell. Han trekker frem tekster om sin lille sønn, om sin egen oppvekst og om venner og familie.

Øyvind Nyvoll

Ingen regler i studio

– Det jeg liker med å spille inn musikk er at det ikke er noen regel for hva som er rett og galt. Så denne plata er kanskje litt lang. Men nå gjør jeg det slik denne gangen, og så blir det kanskje noe helt annet neste gang, sier Hell.

21. oktober inntar han Kilden Teater- og Konserthus i fødebyen Kristiansand. Der blir han alene på scenen.

– Jeg er veldig glad i intim-konserter og skal veksler mellom å spille gitar og piano, forteller Thom Hell.

10 av 10 mulige poeng

Dette sier anmelder Øyvind Nyvoll om plata:

– Happy Rabbit av Thom Hell er for meg den beste utgivelsen fra ham så langt i karrieren. Hell har stålkontroll på melodilinjer og selv om jeg har blitt vant med hans harmonivendinger, blir jeg overrasket flere ganger. Han tar sjanser både rytmisk og ikke minst i produksjonen.

– Han har hjelp med arrangementene av den fremragende komponisten Jan Martin Smørdal og albumet har blitt helstøpt, modig og nyskapende.

Han gir plata poengsummen 10 av 10 mulige poeng.