NRK Meny
Normal

Helgefylla fører til mindre tid til etterforskning av kriminalitet

Mye vold i helgene går ut over politiets etterforskning av andre saker. Det bekrefter flere polititopper på Agder.

Politi

Opp mot 12 av totalt 50 tjenestemenn må jobbe natt til lørdag eller søndag i Arendal.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

Arne Pedersen, Agder polidistrikt

Kriminalsjef i Agder politidistrikt, Arne Pedersen, sier politiet merker at lav bemanning og økt ressursbruk i helga går ut over etterforskninga.

Foto: Håkone Eliassen/NRK
Jan Krogstad

Politistasjonssjef i Arendal, Jan Sverre Krogstad, sier de må prøve å holde voldsnivået nede.

Foto: Espen Bierud / NRK

Kriminalsjef i Agder, Arne Pedersen, sier det er et problem at det brukes så mye ressurser i helgene at det går ut over etterforskningen av kriminalsaker resten av uka.

– Vi bruker mer ressurser nå for å være til stede i helgene når vi har mest vold. Det genererer også mer fritid, noe som gjør at det går ut over etterforskningskapasiteten, sier Pedersen.

Prøver å holde volden nede

I Arendal har de i snitt tre voldssaker hver eneste helg og bemanninga er derfor ekstra stor i helgene. Opp mot 12 av totalt 50 tjenestemenn må jobbe natt til lørdag eller søndag.

– Får vi litt flere folk til rådighet kan vi prøve på flere tiltak, men akkurat som det ligger an nå, så må vi bare forsøke å holde det der det er, sier politistasjonssjef i Arendal, Jan Sverre Krogstad.

Etterforskere i akuttberedskap

I Grimstad er situasjonen helt lik. Der er åtte av vel 20 personer på jobb i helgene, sier politistasjonssjef Terje Gundersen.

– Det går igjen ut over vår mulighet til å følge opp saker midt i uka med etterforskning.

Han sier at de som vanligvis jobber med etterforskning av kriminalitet i Grimstad, nå i stor grad må ut på gata i helgene.

Terje Gundersen

Politistasjonssjef Terje Gundersen i Grimstad sier prioriteringene er harde.

Foto: Håkon Eliassen/NRK

– Det er utfordrende. Og det krever enda mer og hardere prioriteringer fra vår side. Vi skulle gjerne ha gjort mye mer på flere områder, men har valgt å satse på akuttberedskapen og tilstedeværelsen, sier Gundersen.

Og det er ekstra utfordrende for en liten politistasjon som for øyeblikket etterforsker to drap.

– For å være tidlig på banen og for å kunne oppklare saker, er etterforskningen en viktig del. Der sliter vi akkurat nå, sier Gundersen.

Har for få folk

Kriminalsjef i Agder politidistrikt, Arne Pedersen, vet at situasjonen er vanskelig for mange.

– Det er veldig krevende for en mindre politistasjon å ha to drap. Når vi også øker beredskapen i helgene, merker vi selvfølgelig også kraftig at etterforskninga blir skadelidende.

– Det er rett og slett for lite folk?

– Vi har også vært i en nedbemanningsprosess for å få ned underskuddet. Når du ser dette i sammenheng, så blir det strevsomt, sier Pedersen.