Hopp til innhold

Nå skriver han for teaterscenen

Gaute Heivoll debuterer som dramatiker. 12. september har stykket «Jeg kommer tilbake i kveld» premiere på Kilden.

Forfatter Gaute Heivoll debuterer som dramatiker. Stykket " Jeg kommer tilbake i kveld" har premiere på Kilden om en drøy uke.

NETT-TV. Gaute Heivoll debuterer som dramatiker.

Nylig ga Heivoll ut sin sjuende roman og sin femte barnebok. Det som opptar Heivoll mest nå er debuten som dramatiker.

Premiere

Om en drøy uke har «Jeg kommer tilbake i kveld» premiere på Kilden. Stykket bygger videre på Heivolls roman « Himmelarkivet» fra 2008.

– Stykket har bakgrunn fra i virkelige hendelser og virkelige personer, men det tar et steg til siden for det reelle, sier Heivoll til NRK.

Fra krigen

Ved å skrive dramatikk lærer man å ikke skrive noe overflødig.

Gaute Heivoll

Stykket handler om skyld, straff, forsoning og tilgivelse.

I januar 1945 ble Louis Hogganvik arrestert av Gestapo, og torturert. Han tok livet sitt, og liket ble dumpet for å skjule mishandlingen. I «Jeg kommer tilbake i kveld» dikter Heivoll videre, om hva som skjedde med Hogganviks enke Theodora etter krigen.

I hans fiksjon, reiser hun til Tyskland for å konfrontere mannes torturist og bøddel, men istedenfor å treffe ham, treffer hun kona og datteren hans.

– Det å skriver dramatikk er noe helt annet enn å skriver en roman. Det har vært en læringsprosess for meg, forteller Heivoll.

– Gjør ting jeg ikke kan

Heivoll forklarer hvorfor han debuterer som dramatiker:


– Jeg forsøker å utvide min litterære horisont. Jeg ville se om jeg kunne få det til. det har vært en berikelse for mitt forfatterskap å skrive dramatikk. Ved å skrive dramatikk lærer man å ikke skrive noe overflødig, forklarer Heivoll.

Tidligere i høst ga Heivoll ut sin sjuende roman, «De fem årstidene», og sin femte barnebok «Lyset om kvelden». Han debuterte med novellesamlingen «Liten dansende gutt » i 2002, men slo for alvor gjennom med romanen « Før jeg brenner ned » i 2010, da han vant Brageprisen.

Ingrid Forthun

Teatersjef Ingrid Forthun er stolt og glad over Heivolls stykke.

Foto: Morten Rosenvinge/NRK


Avtroppende teatersjef fornøyd

Stykket til Heivoll blir det siste som teatersjef Ingrid Forthun setter opp. Hun slutter som teatersjef 1. november på Kilden.

– Jeg er stolt og glad. Det er spesielt å avslutte med Gaute Heivolls debut som dramatiker. Han er en av de beste romanforfatterne. Nå skriver han for scenen. Jeg håper det kommer mer fra Heivoll, sier Forthun.