Nylig ga Heivoll ut sin sjuende roman og sin femte barnebok. Det som opptar Heivoll mest nå er debuten som dramatiker.
Premiere
Om en drøy uke har «Jeg kommer tilbake i kveld» premiere på Kilden. Stykket bygger videre på Heivolls roman « Himmelarkivet» fra 2008.
– Stykket har bakgrunn fra i virkelige hendelser og virkelige personer, men det tar et steg til siden for det reelle, sier Heivoll til NRK.
Fra krigen
Stykket handler om skyld, straff, forsoning og tilgivelse.
I januar 1945 ble Louis Hogganvik arrestert av Gestapo, og torturert. Han tok livet sitt, og liket ble dumpet for å skjule mishandlingen. I «Jeg kommer tilbake i kveld» dikter Heivoll videre, om hva som skjedde med Hogganviks enke Theodora etter krigen.
I hans fiksjon, reiser hun til Tyskland for å konfrontere mannes torturist og bøddel, men istedenfor å treffe ham, treffer hun kona og datteren hans.
– Det å skriver dramatikk er noe helt annet enn å skriver en roman. Det har vært en læringsprosess for meg, forteller Heivoll.
– Gjør ting jeg ikke kan
Heivoll forklarer hvorfor han debuterer som dramatiker:
– Jeg forsøker å utvide min litterære horisont. Jeg ville se om jeg kunne få det til. det har vært en berikelse for mitt forfatterskap å skrive dramatikk. Ved å skrive dramatikk lærer man å ikke skrive noe overflødig, forklarer Heivoll.
Tidligere i høst ga Heivoll ut sin sjuende roman, «De fem årstidene», og sin femte barnebok «Lyset om kvelden». Han debuterte med novellesamlingen «Liten dansende gutt » i 2002, men slo for alvor gjennom med romanen « Før jeg brenner ned » i 2010, da han vant Brageprisen.
Avtroppende teatersjef fornøyd
Stykket til Heivoll blir det siste som teatersjef Ingrid Forthun setter opp. Hun slutter som teatersjef 1. november på Kilden.
– Jeg er stolt og glad. Det er spesielt å avslutte med Gaute Heivolls debut som dramatiker. Han er en av de beste romanforfatterne. Nå skriver han for scenen. Jeg håper det kommer mer fra Heivoll, sier Forthun.