Forsvarets milliardbåt havarerte

Dagen etter dåpen fikk Forsvarets nye flaggskip KNM Storm motortrøbbel - og måtte gjøre vendereis til Mandal.

KNM Storm

Den opprinnelige prislappen for missiltorpedobåten KNM Storm som er verdens raskeste krigsskip er på 4,6 milliarder kroner.

Foto: Forsvaret

Ine Marie Søreide

Kort førstereis: Gudmor Ine Marie Eriksen Søreide, leder av Stortingets forsvarskomite, ønsket lykke til på ferden.

Foto: Odd Rømteland / NRK

Den ene motoren havarerte rundt 60 nautiske mil vest for Mandal fredag morgen, og gjorde at jomfuturen til Haakonsvern i Bergen måtte avbrytes. Det skriver dagbladet.no.

Dermed måtte KNM Storm legge om kursen og returnere til Mandal med kun én motor i drift.

Trolig bare "barnesykdom"

Kommandørkaptein Per Rostad i Sjøforsvaret innrømmer at det var kjedelig at fartøyet sviktet allerede få timer etter dåpen.

- Det stemmer at det var et problem med den ene motoren som gjorde at vi måtte returnere til Mandal. Verfet vil nå undersøke nøye hva som var problemet. Det er klart det er kjedelig når slikt skjer dagen etter dåpen, men dette er et helt nytt konsept og er helt i front når det gjelder den teknologiske utviklingen. Det er ingen andre krigsskip som er så gode på motorkraft, så dette er nok snakk om barnesykdommer, sier Rostad til Dagbladet.

– Uheldig tidspunkt

Skipet er det første i Skjold-klassen som verftet Umoe Mandal skal levere til Forsvaret. Hva som forårsaket motorhavariet er foreløpig ikke kjent, ifølge verftsdirektøren.

- Det var et veldig uheldig tidspunkt, og det er for tidlig å konstatere hva som har skjedd. Det skal være snakk om et akslingsbrudd, men det hele undersøkes nå, sier direktør i Umoe Mandal, Peter Klemsdal, til avisen.

Video Skipsdåp i Mandal

Se video fra skipsdåpen i Mandal.

Kostbart skip

Klemsdal avviser at skadene er omfattende eller dyre.

- Vi har en reservedel liggende, og det vil ta et antall uker å reparere disse. Det skjedde utvilsomt på ei ubeleilig tidspunkt, men den skulle ligge stille i Bergen likevel, så det skal ikke forstyrre noen operasjoner, sier Klemsdal.

Totalt skal Umoe Mandal ferdigstille seks skip i Skjold-klassen. Kostnaden for Forsvaret var opprinnelig beregnet til 4,6 milliarder per skip, men den skal være overskredet. Også tidsplanen for levering av missiltorpedobåtene har sprukket kraftig. (se faktaboks)