NRK Meny
Normal

Haron (3) på bedringens vei

Shaimaas lillebror er utenfor livsfare. Lørdag ble han alvorlig syk etter å ha blitt bitt av en annen gutt.

Haron

Dette bildet er tatt av Haron (3) lørdag kveld. Han har hatt feber og infeksjon i en uke etter at han ble bitt av et annet barn.

Foto: Privat

– Legen fryktet det var for sent, men han er heldigvis mye bedre nå etter å ha fått behandling med sterke medisiner, sier leder av familiens støttegruppe, Naciye Øzturk til NRK.

Lørdag i forrige uke ble den tre år gamle gutten bitt i ansiktet av en annen gutt i flyktningmottaket hvor familien oppholdt seg i Jemen.

Haron

Shaimaas lillebror Haron (3) ble alvorlig syk etter å ha blitt bitt i ansiktet. Han er nå på bedringens vei.

Foto: Privat

Trodde det var for sent

Sønnen klarte nesten ikke å puste da han kom gråtende til moren Afran Yusuf. Det rant blod, og hun visste ikke hva som hadde skjedd. Etterpå så moren at noen hadde bitt ham i ansiktet.

Om natten fikk Haron feber og ble dårligere. Moren kunne ikke gjøre noe med det fordi hun ikke fikk tak i helsehjelp. Familien klarte ikke å komme til lege på to dager. Da de endelig fikk helsehjelp trodde legen det var for sent.

Shaimaa og brødrene

Ifølge leder av familiens støttegruppe, Naciye Øzturk, bærer Shaimaa (i midten) et stort ansvar for å passe på søsknene sine i Jemen. Dette bildet er tatt lørdag kveld.

Foto: Privat

Bittene utviklet seg til en kraftig infeksjon. Haron hadde høy feber og gikk på sterk antibiotika.

Les også:

Har flyktet til havneby

Situasjonen har vært svært krevende for familien som har oppholdt seg i det krigsherjede landet siden november. Nylig ble byen de bodde i rammet av raketter.

Shaimaa Yusuf

Familien til Shaimaa Yusuf bodde i Norge i sju år før de ble uttransportert i november i fjor.

Foto: Privat / NRK

Familien har nå flyktet til havnebyen Al-Hudaydah etter å ha bodd nærmere hovedstaden Saana siden de ble uttransportert i november i fjor.

– Der er det litt roligere enn i det området de har bodd tidligere. Men man kan ikke si at det er rolig noen steder i Jemen. Familien er engstelig uansett hvor de oppholder seg. Moren frykter hun ikke kommer tilbake bare hun går ut for å kjøpe mat, sier Øzturk.

I november i fjor ble Shaimaa Yusuf (11) og familien hennes tvangssendt fra deres hjemsted Lillesand til Jemen, etter sju år i Norge. Da Shaimaa og familien kom til Norge, var hun tre år gammel.

Shaimaa med søsknene

Dette bildet av Shaimaa og søsknene ble tatt dagen før Haron (nederst) ble bitt i ansiktet.

Foto: Privat

Omfattes av ny avtale

Nylig inngikk KrF, Venstre og regjeringspartiene en avtale for lengeværende asylbarn som kan bety at familien får returnere til sørlandsbyen. Men veien tilbake kan bli lang.

Avtalen mellom partiene innebærer at lengeværende barn som ble sendt ut mellom 1. juli i fjor og 18. mars i år, og som har en oppholdstid i Norge på minst fire år, skal få sakene vurdert på nytt.

Det kan dreie seg om rundt 60 barn som nå kan få sine saker gjenopptatt.