Harmonisk Wergeland

200 år etter sin fødsel skal kunstnerens dikt forenes med toner.

Henrik Wergeland

Henrik Wergeland ble født i Kristiansand i 1808. Etter lang tids sykeleie døde han i 1845, bare 37 år gammel.

Foto: NTB / SCANPIX

- Henrik Wergeland er den største poeten vi har hatt, sier Jan Erik Vold, som er i gang med nytt samarbeid med Egil Kapstad om nettopp Wergeland.

Premiere på jubiléet

I tre måneder har musiker og komponist Egil Kapstad jobbet med nye komposisjoner til dikt av Henrik Wergeland. Poet og Wergeland-kjenner Jan Erik Vold har valgt diktene, og sammen skal de urfremføre komposisjonen under feiringen av 200-årsjubiléet i Wergelands fødeby, Kristiansand i sommer.

På et hotellpiano i Kristiansand gjennomførte herrene Vold og Kapstad i går en improvisert nedstrippet pianoutgave av en av satsene i verket som har fått navnet "Kaleidoskop".

- "Se hist, min elskede, hist, hvor dagen til hvile lægger sig paa skarlagen, hvor solen dalte blandt skyer gyldne og purpurmalte! Se der i vest i hine svømmende skjønne lande, først der, kan hænde, sit vuggeløfte vil skjebnen sande, at jeg, din elsker, skal blive præst".

Det er Vold som akkompagnert av Kapstad leser første vers av Wergelands dikt "Smukke skyer". Innlevelsen er upåklagelig.

Jan Erik Vold (t.v) og Egil Kapstad

Jan Erik Vold (t.v) og Egil Kapstad er begge beundrere av romantikeren Wergeland.

Foto: Pål Tegnander / NRK

Verdenslitteratur

Kapstads suite skrives for en tentett, en besetning med ti instrumenter, og musikken skal dels stå sammen med Jan Erik Volds framføring av Wergelands tekster, dels alene. Vold er ikke i tvil om at Wergelands lyrikk fortjener å løftes frem.

- Jeg tror ikke det er så mange diktere og lyrikere som vil være uenig i at spesielt Wergelands dikt på dødsleie er verdenslitteratur. Når han ligger der med åpne øyne og ser hva som kommer - det gjør inntrykk den dag i dag, sier Vold.

Egil Kapstad og Jan Erik Vold har samarbeidet før - for en måned siden gjennomførte de en turne i anledning 20-årsjubileet for utgivelsen av plata Blåmann Blåmann. De har også samarbeidet om andre store diktere, blant andre Sigbjørn Obstfelder. Nå er det den fargerike, temperamentsfulle 200-åringen som skal favnes.

Mange farger

- Det er mangfoldet i Wergeland som er utfordrende og mest spennende for meg som musiker. Etterhvert som vi fikk snakket sammen og jeg fikk lest en del av Wergeland så slo det meg mer og mer at det måtte bli et bredt uttrykk, en suite med mange farger, sier Kapstad.

- Du har jo de dype tingene hans mot slutten av livet hans, og du har de muntre og gøyale tingene han skrev for barn. Vidunderlige ungdomsforelskelse-ting. Så vi må prøve å få med alle fargene i bildet, sier en ambisiøs Kapstad.

Her kan du melde deg på til symposiet: www.henrikwergeland.no

Kunstnerisk varhet

At det nettopp er kunstnere som kommer til orde for å beskrive Wergeland, tror Kristian Mosvold er viktig. Han er en av de ansvarlige for sommerens Wergelandsymposium.

- Jeg tror en kunstner har en slags spesiell varhet både for historien og personen Wergeland. En professor har jo også sin tilgang til Wergeland, men jeg tror en kunstner har en mer menneskelig tilgang, funderer Mosvold.

Fakta om Henrik Wergeland:

Født: 17. juni 1808 Kristiansand.

Døde: 12. juli 1845 Christiania.

Yrke(r): forfatter, redaktør, bibliotekar, riksarkivar.

Forfatterperiode: romantikken.

Sjanger: lyrikk, dramatikk, novellistiske skisser, historiske avhandlinger, taler, prekener, essays, brev, embetsskriv m.m.

Debut: Digte. Første Ring (1829).

Påvirkninger: idehistoriske og politiske strømninger fra antikken til samtida.