Fortsatt tro på nytt Agder-fengsel

Stortingsrepresentant Svein Harberg fra Høyre har ikke gitt opp håpet om at Sørlandet kan få nytt fengsel.

Svein Harberg

Stortingspolitiker fra Aust-Agder, Svein Harberg (H), har tro på nytt fengsel i Agder.

Foto: Høyre / Flickr

Mandag denne uken var Høyres medlemmer i justiskomiteen på besøk på Sørlandet for å bli kjent med fengselssituasjonen og behovet for nye fengselsplasser i landsdelen.

Stortingspolitiker Svein Harberg (H) fra Aust-Agder sier det var viktig at partiets justispolitikere fikk høre landsdelens argumenter.

I regjeringens forslag til statsbudsjett for 2015 er det satt av penger til 41 nye fengselsplasser i Norge. Disse plassene havner på Kongsvinger, Hustad, Bergen og Bodø. Agder får ingen nye fengselsplasser.

Justisministeren Lindeberg

Justisminister Anders Anundsen har ingen fengselsløfter til Sørlandet. Politimester Kirsten Lindeberg har tidligere beskrevet situasjonen som kritisk.

Foto: Morten Rosenvinge / NRK

Les også:

Tøff kamp

– Vi driver nå aktivt og påvirker for at Sørlandet skal få en sentral plass når det skal bygges nye fengselsplasser her i landet. Landsdelen har dårlige fengselsplasser, og vi har for liten kapasitet. Derfor var det viktig å få politikerne ned hit, sier Harberg.

Stortingspolitikeren sier han fortsatt har håp om at regjeringen vil bygge nytt fengsel på Sørlandet. Men han mener det blir en tøff kamp.

– Vi arbeider overfor våre politikere og departementet hele tiden. Den runden vi hadde i dag var med på å dokumentere de gode alternativene Agder har for et nytt fengsel, sier Harberg.

På Sørlandet er situasjonen svært vanskelig for politiet og rettsvesenet. NRK.no har fortalt at politiet har måttet løslate notoriske kriminelle fordi det er ikke er fengselskapasitet. Agder politidistrikt har blitt tilbudt varetektsplasser så langt nord som Vadsø.

God løsning

Behovet for nye fengselsplasser er blitt understreket av samtlige sorenskrivere, advokatforeningen og politimesteren i Agder. Da justisminister Anders Anundsen besøkte Sørlandet i september lovet han ikke nytt fengsel til Sørlandet, men understreket at eksisterende fengsler i Norge skulle utvides.

Høyrepolitiker Svein Harberg mener Agders alternativer til å plassering av nytt fengsel er så gode at alternativene er med på å underbygge lobbyvirksomheten.

– Fengselssituasjonen i Agder viser ikke bare at det er behov for nytt fengsel, men at det også vil være en god løsning, sier Harberg.