Har skaffet seg spionkart

Nå er det slutt på å ta seg til rette rundt hytter og hus i Kristiansand.

Håndverkere

Nå kan kommunen sjekke om du har 'utbedret litt' uten å søke om lov.

Foto: Fjeldstad, Knut / SCANPIX

Kristiansand kommune har nå nemlig skaffet seg "spionkartene" som kan avsløre ulovlig bygging, blant annet i strandsona.

I juni og juli ble hele Kristiansand kommune fotografert fra lufta og kommunen har nå fått overlevert de avanserte skrå-fotoene.

Byråkratar kan nå studere eiendommen din i minste detalj fra ulike vinkler.

Og bildene gir kommunen en langt mer detaljert oversikt enn tidligere, ifølge daglig leder Håkon Andresen i firmaet Blom Geomatics.

Nå kan de se deg

– Nå har Kristiansand en totaloversikt over hele kommunen. Vi leverer til sammen 50 000 bilder som er tatt med et digitalt kamera i et fly. Bildene er tatt fra alle vinkler og én piksel på bildet er 10 kvadratcentimeter på bakken.

– Et objekt må være representert av en tre-fire piksler for at man skal kunne skille det ut på kartet, men man vil kunne se ulovlige brygger og strender. Man vil også kunne se bygg som ikke er riktig fanget opp i kommunens database, sier Andresen.

Giganten Blom ASA omsetter for én milliard kroner internasjonalt og har spesialisert seg på kartlegging av geografisk informasjon. Selskapet har fotografert sørlandskysten i detalj fra Risør til Kristiansand og har siden tilbudt kommunene å kjøpe "spionkartene". Det har Kristiansand kommune nå sagt ja til.

Datatilsynet har tidligere kalt slik fotografering for usmakelig og uheldig, men Andersen mener bildene ikke går på bekostning av annet enn nattesøvnen til folk med ulovlige brygger og sandstrender.