NRK Meny
Normal

– Flere burde vært som ham

67 år gamle Jan Søren Pettersen har reddet over 20 mennesker som har vært i havsnød utenfor Farsund og Lyngdal, gjennom sin karriere som fisker. Fredag kveld bidro han igjen i en redningsaksjon etter to savnede fisketurister, men denne kvelden endte han selv som offer for havet.

Video 3a2cfb31-bf16-4d23-8cf7-e45ba7a882e9.jpg

SE VIDEO: Wolfgang Küchler og stesønnen ble reddet opp av vannet, men vennen Jan Søren Pettersen kom seg ikke ut av styrehuset på båten og gikk ned. Redningsaksjonen fredag kveld ble 67-åringens siste.

Det var 67 år gamle Jan Søren Pettersen fra Korshamn i Lyngdal som fredag kveld omkom under en redningsaksjon øst for Katland fyr i Farsund.

Wolfgang Küchler og stesønnen hans var med Pettersen ut på reketråleren for å lete etter to tyske fisketurister som var savnet.

Under redningsaksjonen gikk de på et skjær og tok inn vann. Küchler og stesønnen ble reddet av redningsskøyta Ægir få minutter før tråleren sank, men 67-åringen gikk ned med tråleren.

Tråleren ligger på 85–90 meters dyp og politiet har fortsatt ikke fått på plass kvalifiserte spesialdykkere til å søke etter 67-åringen. Tråleren ligger så dypt at det må spesialdykkere til. Politiet sier søket trolig ikke vil kunne starte før mandag.

– Rakk ikke å tenke

Wolfgang Küchler orker nesten ikke å se på båtrekka, som er det eneste av tråleren som er igjen på overflata.

Reling

Denne rekka er alt som er igjen på overflaten av reketråleren til Jan Søren Pettersen.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Fra de gikk på et skjær i mørket fredag kveld, gikk alt veldig fort. Båten tok inn vann og før redningsskøyta kom fram, lå tråleren vertikalt i vannet. Foran på baugen sto Küchler og stesønnen.

– Vi rakk ikke å tenke, det gikk så fort, jeg tror det bare tok tre-fire minutter. Vi prøvde å hente ham ut, men han ville ikke. Han sa, «jeg klarer det ikke, det viktige er at dere kommer dere ut», og plutselig var hele båten under vann, forteller Küchler til NRK.

De hoppet i vannet og fikk tau kastet til seg fra redningsskøyta. Sammen med stesønnen knyttet Küchler et tau til rekka, for å prøve å holde tråleren oppe. Men tråleren gikk raskt ned, og rekka slet seg.

Sammen med stesønnen prøvde Küchler å knuse styrehusvinduet for å få ut 67-åringen den veien. Men de klarte det ikke. De hørte ham banke på vinduet fra innsiden, men tråleren sank fort og forsvant i havet.

Har reddet folk i over 20 år

Fisker Jan Søren Pettersen har frivillig vært med på nesten alle redningsaksjoner som er satt i gang i Farsunds skjærgård i over 20 år. Redningsaksjonen natt til lørdag ble hans siste.

Tor Hugo Johansen

Skipper på redningsskøyta Ægir, Tor Hugo Johansen, sier 67-åringen har reddet folk i havsnød i over 20 år.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

– Det er forferdelig trist. Mannen var en bekjent gjennom mange år. Vi har vært sammen på mange redningsaksjoner. Noen ganger har vi kommet først, andre ganger har han kommet først. Han har plukket opp folk fra sjøen og fra andre båter og tatt dem med seg på land, sier skipper på redningsskøyta Ægir, Tor Hugo Johansen.

– Det er helt ubeskrivelig at det kunne skje, men vi vet jo at det kan skje. Så lenge folk er på havet, vil det skje ulykker. Men det er forferdelig trist, sier Johansen.

Wolfgang Küchler, som sammen med kona driver Korshamn rorbuer, kjente Pettersen godt. Han sier en helt med et stort hjerte nå er borte.

– Jan var en veldig bra mann. Han prøvde å hjelpe andre, og det er ikke bra at han fikk en slik slutt. Han var et eksempel. Hvis alle hadde vært sånn, ville verden vært i orden, sier Küchler.