Har reddet «Riksen»

Den siste gamle «Riksen» i Farsund skal bevares og pusses opp.

Erling Bruseland og Britt-Mari Langerud

Erling Bruseland og Britt-Mari Langerud gleder seg over at den siste norske, røde telefonkiosken i Farsund nå er reddet.

Foto: Mari-Ann Albrektsen / NRK

Det er ikke mange igjen av de gamle røde telefonkioskene. I Farsund var det tidligere tre slike kiosker, men i sommer fikk kommunen beskjed om at den siste skulle fjernes fra byen.

Da ble det mobilisert for å bevare kiosken ved broa. Nå er den reddet og er klar for oppussing.

– Det at vi har fått til å beholde denne i byen, i et samarbeid med byforeningen og fylkeskommunen, er jeg innmari glad for og veldig stolt av, sier Britt-Mari Langerud, enhetsleder for kultur og idrett i Farsund kommune.

Viktig å ta vare på

Den lille røde kiosken er produsert i over 9 000 eksemplarer, og ble spredt rundt i både by og land. Kiosken har nå blitt et landemerke, og har sin egen nasjonale bevaringsplan.

Telefonkiosk Farsund

«Riks» ble tegnet av arkitekten Georg Fredrik Fasting i 1932. Den første kiosken ble satt opp i 1933, men nå forsvinner stadig flere av dem. Denne kiosken i Farsund skal bli stående.

Foto: Mari-Ann Albrektsen / NRK

I 2007 ble hundre av telefonkioskene vernet, men ingen av kioskene i Farsund var blant dem.

– Det er to kiosker som er fredet i Vest-Agder. Derfor var det viktig for blant andre fylkeskonservatoren at noen flere kiosker ble stående. Han syntes det var en strålende idé at denne skulle stå, sier Langerud.

– Men den er ikke fredet?

– Nei, men vi har fredet den. Nå skal vi se hvordan den vil fungere. Kanskje blir dette Farsunds minste kulturhus? sier Langerud.

Skal repareres

Erling Bruseland er godt kjent med den norske, røde telefonkiosken som bærer navnet «Riks». Han har vært med og montert nesten samtlige kiosker fra Lista til Eiken.

Kiosken i Farsund er veldig slitt og ødelagt, men Bruseland har fått tak i en del deler til kiosken, som nå skal rustes opp.

– Først skal den demonteres og alle platene som er rustet skal skiftes. Jeg har også ekstra glass liggende, sier Bruseland.

– Telenor har også lovet oss at vi skal få et gammelt myntapparat i stedet for kortautomaten som står her nå. For dette blir kun et kulturminne og ikke til bruk, sier Langerud.