NRK Meny
Normal

Har løslatt 30 fanger i år

Påtaleleder i Agder politidistrikt Terje Kaddeberg Skaar mener fengselssituasjonen er dramatisk.

Påtaleleder Terje Kaddeberg Skaar
Foto: Thomas Sommerset / NRK

Til nå i år har politiet i Agder måttet slippe løs 30 fanger på grunn av mangel på fengselsplasser, opplyser Agder politidistrikt.

– Jeg vil betegne situasjonen som dramatisk. Vi har flere ganger uttrykt vår bekymring over manglende kapasitet på varetektsplasser, men vi kan ikke la være å understreke dette igjen selv om signalene fra Justisdepartementet er at vi er et godt stykke unna å få et nytt fengsel på Agder, sier påtaleleder i Agder politidistrikt, Terje Kaddeberg Skaar til politi.no.

At vi så langt i år har måttet slippe løs 30 personer som har begått kriminelle handlinger og som burde vært fengslet, har en konsekvens

Terje Kaddeberg Skaar, påtaleleder i Agder politidistrikt

NRK.no har tidligere omtalt det prekære behovet for nye fengselsplasser på Sørlandet. Politiet har tidligere fortalt at de har sluppet løs notoriske kriminelle fordi det ikke finnes fengselsplasser.

Blitt vant til situasjonen

De farligste fangene blir holdt i varetekt, mens personer som ikke utgjør noen stor trussel for liv og helse, blir løslatt.

Denne prioriteringen har Agder politidistrikt drevet med i lang tid. Skaar sier politiet er nærmest blitt vant til situasjonen.

– At vi så langt i år har måttet slippe løs 30 personer som har begått kriminelle handlinger og som burde vært fengslet, har en konsekvens. Det er at de begår nye lovbrudd. Her snakker vi om gjengangere med et stort antall straffbare forhold på samvittigheten, sier Kaddeberg Skaar.

Les også:

Senker lista for fengsling

Han sier politiet også har måttet senke listen for når etaten fremstiller lovbrytere for fengsling, fordi man vet det ikke vil være fengselsplasser tilgjengelig. Påtalelederen viser til et konkret eksempel hvor en kriminell person med 38 uoppgjorte saker ble sluppet fri.

– Kristiansand tingrett avsa kjennelse 29. september i år på at en person kunne fengsles. Samme dag som kjennelsen ble avsagt ble personen sluppet fri på grunn av mangel på fengselsplass. Vi snakker her om en kriminell gjenganger som er siktet for tyverier, narkotika, trafikk og trusler. Han er domfelt seks ganger tidligere og vil etter all sannsynlighet til å begå nye straffbare forhold når han nå er løslatt, sier Kaddeberg Skaar.

Saken oppdateres.