NRK Meny
Normal

Har laget «oppskrift» til forbønn for nygifte homofile

Tre prester i Kristiansand har laget en oppskrift på hvordan kirken kan utføre forbønn for homofile og lesbiske som har giftet seg borgerlig.

Kristiansand domkirke

Prester i Kristiansand ser for seg hvordan kirken kan utføre forbønn for homofile og lesbiske.

Foto: Sundsdal, Svein / Svein Sundsdal/NRK

– Vi ønsket en felles praksis for prester som vil holde forbønn for homofile og lesbiske som har inngått ekteskap, sier studentprest Hans Jørgen Wennesland, som har vært med å utarbeide teksten.

– Vi har derfor utarbeidet et forslag som vi tror er nyttig og vil oppleves godt av dem som kommer til kirken for å få slik forbønn, sier han til NRK.

Det var Fædrelandsvennen som først omtalte saken. Avisen har fått tilgang til teksten som blant annet lyder «Dere skal være ett og holde trofast sammen i gode og onde dager».

– Ikke vigselslignende

I fjor ble et forslag om vigsel av homofile par nedstemt i Kirkemøtet. Prester kan imidlertid utføre forbønnshandlinger for homofile som har giftet seg borgerlig, så lenge handlingen ikke er av vigselslignende karakter.

Prestene bak forbønnsteksten anser selve løfte om å leve sammen som en vigselslignende handling, og dette er derfor utelatt.

– Vi hopper over den vigselsinngående delen, «Vil du ha...» og så videre. Ellers er rammen rundt slik folk ønsker å ha det. Vi ber for det ekteskapet som allerede er inngått, sier Wennesland til NRK.

Utgangspunkt i eksisterende liturgi

Prestene i Kristiansand prosti har etterlyst et forslag til forbønnstekst. Opphavsmennene har tatt utgangspunkt i kirkens liturgi for heterofile par som oppsøker kirken for forbønn, etter å ha giftet seg borgerlig.

– Vi trengte ikke finne opp kruttet. Der var det mye bra, men vi har gjort et litt annet utvalg av tekster. Vi har forsøkt å sette sammen en helhet som vi tror vil fungere fint, sier Wennesland.

Teksten er laget etter ønske fra domprostiet i Kristiansand, hvor det ble etterlyst et slikt felles grunnlag.