NRK Meny
Normal

Kan ha funnet ei grav

Arkeologer har funnet noe som kan være en 1 700 år gammel menneskegrav på Hogganvik i Mandal.

Funn Hogganvik

Det er i dag funnet steiner under jorda i hagen til ekteparet Henriksen på Hogganvik i Mandal. Steinformasjonen er funnet under stedet der ekteparet i september oppdaget en runestein med inskripsjoner som trolig er 2000 år gamle.

Foto: Reidar Mosland/NRK

Arkeologene har i dag gravd seg en halv meter ned i jorda, under stedet der det i september ble gjort et sensasjonelt funn av en runestein på Hogganvik i Mandal.

Runesteinen er en av Norges eldste og best bevarte, og arkeologer og runologer er enige om at steinen kan være 1 700 år gammel.

Utgravningene startet mandag, og i dag har arkeologene funnet en rektangulær steinsetting under runesteinen, som får fylkeskonservator Frans-Arne Stylegar i Vest-Agder i fyr og flammer.

Frans-Arne Stylegar

Fylkeskonservator Frans-Arne Stylegar.

– Dette er noe utenom det vanlige. Vi har funnet en menneskeskapt konstruksjon under stedet der runesteinen ble funnet. Steinsettinga kan være ei grav. Foreløpig minner det om ei gravkiste, men det kan også være selve fundamentet til steinen. Begge deler er uansett helt spesielt. Man har aldri gjort denne typen undersøkelse før, sier Stylegar.

(Artikkel fortsetter under video)

Video Graver på Hogganvik

Mandag begynte utgravingene under Hogganvik-steinen i Mandal. En av Norges eldste runesteiner kan skjule en grav, tror arkeologene. (Se video ved å klikke på bildet).

– Julaften og 17. mai

Om det befinner seg ei grav under runesteinen vil bli klart i løpet av onsdagen, mener Stylegar. Han har tro på at man vil kunne finne gravrester under steinen.

– Innskriften på steinen er ei gravskrift, det er det ikke tvil om. Vi vet ikke om steinen har vært reist, den kan ha ligget som lokk over ei grav. Men dette er uansett veldig interessant.

Om det skulle vise seg at steinene som er funnet under runesteinen er fundamentet til steinen, blir ikke Stylegard skuffet av den grunn.

– Det er spesielt å ha en stein som finnes i en orginal kontekst, og det er unikt at man graver under den. Når vi finner noe menneskeskapt under, er det julaften og 17. mai på en gang.

Bjørg Kirsten og Arnfinn Henriksen

Ekteparet Bjørg og Arnfinn Henriksen fant i september 2009 tilfeldigvis en runestein i hagen sin, da de skulle klippe plenen. (Se video ved å klikke på bildet).