Forsvunnet familiefar ringte pastor

Asylsøkeren Amin Hekmatara, som ingen har hørt fra på over en måned, ringte sin støttespiller i Farsund, Jan Hoholm på søndag. Familiefaren har holdt seg i skjul i over en måned etter at han og familien ble sendt ut av landet.

Familien Hekmatara

FORSVANT: Den iranske familien ble sendt ut av landet for litt over en måned siden etter å ha fått avslag på sin asylsøknad. Da hadde familien bodd i Farsund i flere år. Kort tid etter at familien kom tilbake til hjemlandet forsvant faren. Først nå har han gitt livstegn fra seg.

Foto: privat

Jan Hoholm

SNAKKET MED FAREN: Pastor Jan Hoholm forteller til NRK at han fikk en telefon fra den iranske faren for tre dager siden.

Foto: Asbjørn Odd Berge / NRK

Hekmatara ble sammen med sin familie sendt tilbake til Iran i januar etter å ha fått avslag på asylsøknaden. Familien har konvertert til kristendommen og har tidligere sagt at de frykter for sine liv.

Lister 24 skriver onsdag at familiefaren nå har gitt lyd fra seg.

– Har hatt det tøft

Jan Hoholm, pastor i pinsemenigheten «Håpet» i Farsund, sier Hekmatara er på rømmen og har det tøft.

– Han sa til meg at han var på et bestemt sted og at han nå prøver å komme seg ut av landet. Han har hatt det veldig tøft, forteller Hoholm til NRK.

Samtalen mellom de to varte ikke lenge.

– Han hadde bare noen få sekunder på seg. Han var mest opptatt av om jeg visste hvor kona og barna var, og om jeg hadde hatt kontakt med de. Amin har tydeligvis ikke hatt noen form for kontakt med de siden han forsvant, forteller pastoren.

Frykter for livet sitt

Hoholm har også hatt kontakt med kona, som også holder seg i skul sammen med de to barna.

– Hun ble veldig glad da jeg fortalte at Amin hadde det bra og at han var i live.
Han har holdt seg skjult og vært på rømmen, men hva som har skjedd denne tiden fikk jeg ikke noe svar på, sier han.

Familien Hekmatara har konvertert fra islam til kristendommen. De har også vært svært aktive i pinsemenigheten i Farsund etter at de kom til landet i 2009.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Jon Hoholm og iransk familie

FAMILIENS STØTTESPILLER: Pastor i Pinsemenigheten «Håpet» i Farsund, Jan Hoholm (t.h) har lenge jobbet for å hindre at familien ble sendt ut av landet. Her sammen med far Amin og hans kone Zahra.

Foto: Lars Eie

Faren i familien har drevet aktivt med evangelisering, også via internett til hjemlandet Iran.

Amin har tidligere sagt at han frykter for sitt liv etter at han konverterte fra islam.

Oppfattet du at han var i fare?

– Det er klart at han er i fare når han holder seg i skjul og ikke engang får kontakte familien sin, men der og da var han ikke i livstruende fare, sier Hoholm.

– Gjør alt vi kan

Menigheten har engasjert advokat for å få asylavslaget omgjort, og for å få familien tilbake til Farsund igjen.

Hoholm sier at han og de andre støttespillerne i meningsheten kommer til å fortsette å jobbe for å få familien tilbake til Norge.

– Vi gjør alt det vi kan. Vi har selvfølgelig et håp om at vedtaket som ble gjort om at familien skulle sendes ut av landet kan bli omgjort. Dette kan ta litt tid, så nå går vi bare og venter. Men det må komme en løsning snart. Den situasjonen familien er i nå er helt uholdbar, avslutter pastoren.

Armin Hekmatara skal være sporløst forsvunnet i Iran. Han og familien ble i går sendt ut av Norge etter å ha fått avslag på asylsøknaden.

Se et tidligere intervju med pastor Jan Hoholm der han uttrykker sin bekymring over hva som kan ha skjedd med faren i den iranske familien.