NRK Meny
Normal

Har flest sykehjemsplasser til eldre

I mange kommuner er det lange ventelister for eldre for å få sykehjemsplass. I Bykle i Setesdal er situasjonen en ganske annen.

Vidar Johnsen

Tjenesteleder Vidar Johnsen i Bykle mener den gode kapasiteten vil holde seg neste år.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Kraftkommunen lengst nord i Aust-Agder er den kommunen i landet som har flest sykehjemsplasser i forhold til antall eldre.

Ingen ventelister

Ledig rom

Det står omsorgsrom ledige i Bykle.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Nærmest Bykle er Modalen i Hordaland.

Det viser en oversikt som Aftenposten presenterer mandag.

Bykle topper landsstatistikken med 59 prosent dekningsgrad for personer over 80 år. Kommunen med snaut tusen innbyggere har dermed plass til seks av ti om alle over 80 skulle få behov for plass.

På alders- og sykehjemmet i kommunen er det totalt 24 plasser. Av de 14 aldershjemsplassene er det i dag fire ledige. Av de ti sykehjemsplassene er det én ledig plass.

Det er dermed plass til alle som har søkt sykehjemsplass og det er per i dag også noen ledige plasser.

Luksusproblem

Tjenesteleder Vidar Johnsen i Bykle mener det er tilfredsstillende at alle som vil ha plass får plass, men ser gjerne at det også blir bruk for de ledige sengene.

– Det gir et overskudd på ressurser som vi kan bruke til å gi et enda bedre tilbud til de som bor her, men vi ønsker jo at vi har et belegg som er tilnærmet fullt, sier Johnsen.

– Det er mange typer problemer i verden?

– Ja det er det, sier tjenestelederen, som venter at situasjonen med overskuddskapasitet vil holde seg også neste år.

Bykle alders- og sykehjem

Bykle alders- og sykehjem.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

– Det er slik det bør være

Jon Rolf Næss

Jon Rolf Næss tok nylig over som ordfører etter Kay Jeiskelid (H) i Bykle.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Ordfører Jon Rolf Næss (Ap) er fornøyd med tallene.

– Det er en bekreftelse på at vi er der vi ønsker å være, og tydeligvis der mange andre kommuner burde se å komme seg, sier den nye Bykle-ordføreren.

For noen år siden var situasjonen så god at Bykle leide ut noen ledige rom til nabokommunen Valle. Men det er det slutt på.

– Jeg synes jo ikke det er overkapasitet å ha ett eller to eller tre rom i beredskap. Her kan ting skje fort, slik at jeg synes nivået vi har i dag er det nivået vi ønsker å være på også fremover, sier ordføreren.

Turist-utfordring

Kommunen planlegger i disse dager for årene som kommer. Ordføreren mener Bykle har en utfordring mange andre kommuner ikke har.

– Det er én utfordring vi er spent på. Bykle kommune er en hyttekommune, og vi ser kanskje for oss at mange gamle kommer til å tilbringe mye tid på hytta, og det er en utfordring for hyttekommuner som Bykle. I Norge er helselovgivningen slik at man har krav på behandling der hvor man til enhver tid befinner seg, sier Næss.

– Det bekymrer litt, for spørsmålet blir hvordan vi skal dimensjonere eldreomsorgen og helsetilbudet i forhold til disse tingene, og det er ting vi ikke har kontroll på, sier Næss, som understreker at det først og fremst er hyggelig med hytteturister - både unge og gamle.