Har fått inn 188 ulovlige våpen i mars

Politiet på Agder har fått inn 188 ulovlige våpen i mars. Frem til 31. mai kan innbyggerne levere inn ulovlige våpen og ammunisjon uten å risikere straff for ulovlig våpenbesittelse.

Magnus Andreassen

Magnus Andreassen i Agder politidistrikt har fått inn mange ulovlige våpen den første måneden av våpenamnestiet i 2017.

Foto: Geir Ingar Egeland / NRK

– Vi er fornøyde med at publikum benytter seg av muligheten amnestiet gir til å levere fra seg ulovlige våpen.

Det sier leder for felles enhet for utlending, forvaltning og sivil rettspleie i Agder politidistrikt, Magnus Andreassen.

– Vi har fått inn revolvere, pistoler, pumpehagler og gamle militærgevær. Vi har fått inn et bredt spekter av våpen som ligger ute hos folk, sier han til NRK.

Han håper likevel at politiet får inn betydelig flere våpen før fristen går ut 31. mai.

– Stort sett er det våpen fra dødsbo som skulle ha vært registrert av dem som har overtatt våpnene, men som av en eller annen grunn ikke har blitt registrert. Vi vet at det er over 6000 registrerte våpen på døde våpeneiere i Agder, så vi håper å motta mange flere våpen frem til 31. mai, sier han.

LES MER OM VÅPENAMNESTIET HER!

Her er tallene så langt

– Vi har så langt fått inn 188 våpen som omfattes av amnestiet. I tillegg har vi fått inn 68 gamle hagler som ble kjøpt før 1990 og som da ikke var registreringspliktige. Nå vil eierne registrere disse og det er vi veldig glade for, sier Andreassen.

– Hvorfor er det så viktig å få inn disse våpnene?

– Våpen som ikke er registrert kan være gjenstand for tyveri, ulovlig salg, ulovlig bruk og uhell. Vi vil ha oversikt over hvor mange våpen som finnes der ute og hvem som eier disse, sier han.

Oversikten for de innleverte våpnene i mars fordeler seg slik:

 • Hagler: 71
 • Rifler: 83
 • Revolvere: 7
 • Pistoler: 26
 • Kombinasjonsvåpen: 1
 • Ammunisjon: 22,4 kg.

– Bruk påsken

Andreassen oppfordrer folk til å bruke påskens fridager til å ta en titt på loft og i kjeller og sjekke om man har ulovlige våpen liggende.

– I påsken har de fleste av oss litt ekstra tid og kanskje har man liggende noen gamle skytevåpen hjemme eller på hytta som man lurer på om er lovlig registrerte eller ikke. Finn frem disse våpnene og ta turen til politiet etter påsken for å sjekke om de er lovlige, oppfordrer Andreassen.

Våpen kan innleveres innenfor ordinære åpningstider hos samtlige lensmannskontorer og politistasjoner i Agder politidistrikt.

Sikkerhet

Når man skal levere skytevåpen inn til politiet, er det viktig at det gjøres på en trygg og sikker måte.

Er man våpenkyndig og selv vil innlevere våpen er det viktig at våpenet håndteres sikkert, ifølge Andreassen.

Her er noen sikkerhetstips:

 • Hold fingeren vekk fra avtrekkeren når du tar i våpenet.
 • Pek med munningen i sikker retning.
 • Sjekk at våpenet ikke er ladd.
 • Legg våpenet i et futteral eller en bag/veske før du transporterer det til politiet.
 • Ved funn av sprengstoff (dynamitt, tennere, etc.) må du ringe politiet på forhånd for nærmere opplysninger om hvordan dette skal håndteres.