Har fått forslag om å merke 1500 skjær

Kystverket har fått inn over 1500 forslag til skjær langs norskekysten som bør merkes bedre.

Den norske skjærgården skal gjøres tryggere når Kystverket og Gjensidigestiftelsen har spurt publikum om tips for å finne de 100 farligste skjærene i landet.

Det var under båtmessa «Sjøen for alle» i vår, at Kystverket og Gjensidigestiftelsen, oppfordret folk til å melde fra om farlige skjær over og under vannskorpa.

– Responsen har vært mye bedre enn vi kunne drømme om, sier seniorkonsulent Thor Messel, som arbeider ved kontoret til Kystverket sørøst i Arendal.

Fire millioner til nye sjømerker

Bakgrunnen for kampanjen er et økende antall ulykker og uhell til sjøs. Tall fra Sjøfartsdirektoratet viser at 14 omkom i ulykker ved bruk av fritidsbåt i løpet av årets første halvår. Det er en økning på tre omkomne fra samme periode i 2013 og 2014.

Skjærmerking hele Norge

Oversikt over de 1500 skjærene publikum har tipset Merk skjæret-kampanjen om.

Gjensidigestiftelsen har foreløpig satt av fire millioner kroner til nye sjømerker. Det er de 100 beste av de i alt 1500 forslagene, som kommer til å bli realisert. Thor Messel regner med at arbeidet med å sette opp nye staker, kan bli dyrere enn budsjettert.

– Det er særlig dybdeforhold som avgjør hvor mye en ny stake vil koste, sier han. Prislappen kan variere fra 40.000 til 200.000 kroner.

Mange forslag

Alexander Nystedt bor på Hisøy, og bruker båt så mye som mulig. Han er glad for at merkingen for fritidsflåten skal bli bedre.

Nystedt synes særlig strekningen fra Tromøya mot Risør kan være utfordrende. Hos Kystverket er det kommet inn mange forslag til nye staker på denne strekningen.

Thor Messel trekker fram Pjolter bay, ved Bommen i Risør, hvor mange går på. Skjæret, midt i den populære og skjermede bukta, blir trolig merket i vinter, sier Thor Messel.

Sikrere ferdsel for fritidsbåter

Folk ved Kystverkets fem regionkontorer i Norge, er i innspurten med å velge ut hvilke skjær som skal merkes i vinter. Det har strømmet inn forslag fra samtlige kystkommuner i landet. Og til og med et forslag fra Kautokeino, om merking av en liten holme i et innlandsvann, som kan være en utfordring for snøscootere vinterstid.

Normalt omfatter Kystverkets ansvar merking av skipsleia for nyttelast. Sammen med Gjensidigestiftelsen, brukes nå kompetansen til sikrere ferdsel også for fritidsbåter.

Håper på færre ulykker

Båtvante folk i Arendal er glade for arbeidet som skal utføres i vinter. Mange med båt opplever å gå på skjær.

– Er du i båt, går du på skjær før eller siden, sier Synnøve Bjørkholt.

Alexander Nystedt fortøyer båten i Pollen, og forteller om hendelsen i fjor, da han gikk på så hardt, at båten måtte opp til reparasjon. Når vinterens merkeaksjon er avsluttet, kan det bety færre uhell og ulykker langs kysten.