Hopp til innhold

Har en oppfatning av motivet for dobbeltdrapet

Politiet i Kristiansand sier de har en teori om hvorfor den 15-år gamle gutten knivstakk og drepte jevngamle Jakob Abdullahi (14) og Tone Ilebekk (48).

Terje Kaddeberg Skaar

MOTIV: Terje Kaddeberg Skaar i politiet sier de har gjort seg noen tanker om motivet for dobbeltdrapet.

Politiet holdt i ettermiddag en pressekonferanse om den siste utviklingen i drapssaken.

Påtaleleder i Agder politidistrikt Terje Kaddeberg Skaar sier de har sikret DNA-spor som knytter den drapssiktede 15-åringen til drapet.

– Siktede har ført oss til det han forteller er drapsvåpenet. Våpenet ble ikke funnet i nærheten av åstedet, men relativt langt vekke, understreker Skaar.

Politiet holder fortsatt på med kriminaltekniske undersøkelser og ønsker ikke å oppgi flere detaljer om beslagene.

Tone Ilebekk og Jakob Abdullahi Hassan

DØDE: Tone Ilebekk (48) etterlater etter seg ektemann og to barn. Jakob Abdullahi Hassan (14) hadde seks søsken.

Foto: Privat

– Leter ikke etter flere

Skaar tok opp ryktene som har floreret i Kristiansand om at det skal ha vært flere gjerningsmenn involvert. Politiet og ordføreren har tidligere gått ut og advart etter at navngitte enkeltpersoner har blitt anklaget for å ha deltatt i drapet. Politiet er klare på at det med stor sannsynlighet ikke stemmer.

– Vi har etterforsket rykter opp mot konkrete personer. Det er ingen holdepunkter i disse ryktene og vi finner ingen holdepunkter overhodet for at det er flere enn én gjerningsperson, sier Skaar.

Skaar sier det begynner å danne seg et bilde av hvorfor 15-åringen drepte de to personene.

– Vi har noen tanker om motivet, ja.

Politiets krimteknikere ved åstedet

Avfeier kritikk

15-åringens forsvarer har tidligere kritisert politiet for at de gjennomførte det første avhøret uten at han var til stede.

– Min klient ble gjort oppmerksom at han som siktet hadde krav på å ha forsvarer til stede. Men mitt poeng er at politiet burde unnlatt å la avhøret fortsette fordi vi her har å gjøre med en svært ung person som senere på kvelden ble innlagt på psykiatrisk sykehus, sa advokat Svein Kjetil Stallemo til NRK.

Påtalelederen sier han står støtt på beslutningen som ble gjort. Politiet opplyser at siktede først ble innkalt som vitne. Ut over avhøret ble det klart at han ønsket å tilstå.

Leter i søppel dobbeltdrap

Politiet lette i søppelkasser etter tekniske bevis i etterkant av drapet. Drapsvåpenet ble funnet langt fra åstedet.

Foto: Knut Knudsen Eigeland

Guttens verge var ikke til stede under det første avhøret, men var sammen med sønnen da han ble presentert for siktelsen. Ifølge Kaddeberg Skaar varte dette avhøret i underkant av 30 minutter.

– Vi mener at reglene i straffeprosessloven er fulgt. Politiet skal foreta en forsvarlighetsvurdering i tillegg. Vi vurderte hans fysiske og psykiske tilstand og vurderte at det var forsvarlig å gjennomføre avhøret, sier Skaar.

Politiet i Kristiansand har nå funnet drapsvåpenet som ble brukt i dobbeltdrapet på mandag. Politiet opplyser også at de har sikret dna-bevis som knytter den siktede 15-åringen til drapene.

Verge til stede

Skaar sier 15-åringen selv ønsket å gjennomføre avhøret. Avhøret er tatt opp på video.

Svein Kjetil Stallemo

Forsvarer Svein Kjetil Stallemo.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

– Det er en trygghet for politiet at det er gjort opptak av avhørene slik at man unngår en diskusjon i etterkant om hvordan dette forløp, sier påtalelederen.

Ifølge guttens forsvarer, Svein Kjetil Stallemo, er det varslet et nytt avhør av 15-åringen i neste uke.

Ifølge politiet vil gutten under det neste avhøret bli foreholdt de krimtekniske funnene politiet har gjort i etterkant av dobbeltdrapet.