NRK Meny
Normal

Har egen vindmølle i hagen

Preben Krogh i Brønderslev på Nord-Jylland har egen vindmølle i hagen, og er nabo til over ti andre giganter. Han forstår lite av den sørlandske skepsisen til vindmøller.

Mens planene om over 450 vindmøller skaper bekymring i Vest-Agder, er virkeligheten en helt annen i vårt naboland i sør. Danmark har over 5000 vindmøller, og de aller fleste dansker vil ha enda flere.

Preben Krogh har egen vindmølle i hagen, og mange store møller som nabo.

De rynkes på nesen over planene om over 400 nye vindmøller i Vest-Agder. I Danmark er det over 5000 vindmøller og den danske befolkningen ønsker enda flere, viser undersøkelser.

–Aldri plaget

Preben Krogh viser stolt frem sin egen vindmølle som han har plassert midt i hagen, bare 40–50 meter fra huset.

– Møllen er bare til velsignelse for meg. Det gir meg inntekter, og jeg har aldri vært plaget av støy fra den.

Preben Krogh

Preben Krogh er skikkelig vindmølleentusiast.

Foto: Erik Wiig Andersen / NRK

Krogh er selvforsynt med strøm fra møllen og fra andre miljøvennlige systemer han har i huset. Blåser det mye tjener han også penger på innretningen.

– Vi har langt dyrere strøm enn dere har i Norge, og derfor er danskene veldig opptatt av alternativ og rimeligere energi, forteller vind-entusiasten.

Bare 300 meter fra Prebens eiendom står det ytterligere 10–12 vindmøller, og de er av den store kommersielle typen. Heller ikke disse plager dansken.

– Jeg har aldri hørt en lyd fra disse, og det må gjerne bli satt opp flere der for min del.

Også familien i nabohuset har lært seg å leve med gigantene. Janne Tilsig, forteller at de av og til kan få noen solblink fra de enorme bladene, men at det aldri har plaget dem.

Janne Tilsig

Janne Tilsig bor like ved en vindmøllepark.

Foto: Erik Wiig Andersen / NRK

– Vil har flere møller

Vindmøllene i Danmark produserer på det jevne 30 prosent av energien landet trenger, men enkelte dager, klarer de å holde hele landet med kraft, og i tillegg eksportere strøm.

Undersøkelser viser at 90 % av danskene ønsker enda flere vindmøller enn de over 5000 som i dag er synlige over hele landet.

Men det har også vært konflikter rundt møllene løpet sin 30 år lange historie.

– Det hender det kommer bemerkninger og klager før de settes opp, men når de er på plass, blir det vanligvis helt stille, sier Krogh, som tror dette også vil skje på Sørlandet.

Folk venner seg til det, det er sikkert, mener Krogh.

–Syns de er vakre

NRK har snakket med en rekke beboere som har vindmølleparker i nærheten av husene sine, og med saksbehandlere på området i flere vindmøllekommuner på Jylland.

Susanne Andersen

Susanne Andersen syns vindmøllene er vakre.

Foto: Erik Wiig Andersen / NRK

Holdningen vi møter er stort sett den samme. Selv om enkelte klager, er de fleste positive.

Beboer Susanne Andersen i Tylstrup sier rett ut at hun syns vindmøllene er vakre, og at de passer godt inn i det danske landskapet. Hun er også fascinert av tanken om slike i norsk natur.

– Jeg har aldri sett vindmøller i Norge, og lurer på om de ikke de ville ha passet inn blant norske fjell, humrer hun

Vindmøller Nord-Jylland

Vindmøller overalt på Jylland, og folk som bor like ved er stort sett positive til mastene.

Foto: Erik Wiig Andersen / NRK