NRK Meny
Normal

Vil skape stabile forhold med iskald skitunnel

De har planene klare, og drømmer om en skitunnel på Engesland i Vegusdal som kan hjelpe skihungrige sørlendinger med stabile langrennsforhold hele vinteren. Nå trenger de investorer som har tro på planene.

Slik ser forslaget til de tre byggmestrene ut.

Etter et besøk til Torsby skitunnel i Sverige kom byggmestrene Thor Daniel Aas, Olav Abel og Svein Haugebo opp med planene om skitunnel i Vegusdal. Her vil de bygge to skiløyper på 1000 meter og 400 meter. Med en stigning opp til 34 høydemeter.

Stabile forhold

– Vi ønsker en skitunnel fordi skiidretten på Sørlandet fortjener et sted der man gå på stabile forhold litt lenger enn de periodene værgudene tillater oss. I tillegg er vi samfunnsengasjerte og ønsker å hjelpe en innlandsbygd som sliter litt med folketallet, sier Olav Abel.

Skitunnel Engesland

Slik ser arkitektene for seg innsiden av skitunellen.

Foto: BGM arkitekter

De drømmer om at bygget på 50 000 kubikkmeter, som må fryses ned til minus 3 - 6 grader, skal glede både aktive skigåere og turgåere.

– Det er kanskje en vanvittig idé. Men vi er tre erfarne byggmestere og har med oss flere på laget. Det lokale idrettsslaget vil være viktige i prosessen. Det skal bli optimale forhold for skiskyttere og langrennsløpere, sier Thor Daniel Aas.

Skitunnelen skal være 1,5 kilometer og bygges i korteis massivtre oppå bakken. Tunellen skal ha noen glassflater slik at man får noe av naturen inn i tunnelen. I tillegg ønsker de å bygge en skytebane på 25 x 60 meter med ti skiver

– Den kommer til å pynte opp området. Bygget blir pent å se på, deler av det tilldekket av torv, men også med vakre trematerialer og glassflater, sier Aas.

Olav Aabel og Thor Danlie Aas

Olav Aabel og Thor Daniel Aas står bak skitunnel-planene sammen med Svein Haugebo.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Mangler penger

Nå er prospektet og tegningene er ferdige og ildsjelene har stor tro på prosjektet.

– Vi må ha det offentlige med på laget økonomisk. Vi håper på tippemidler. Det er mye som fortsatt mangler før vi ken sette igang å bygge. Vi snakker om et tresifret millionbeløp, sier Abel.

De håper på snarlige svar.

– Det er en lang prosess før vi kan starte byggingen. Men hvis ikke vi får det til innen to år legger vi planene på is, sier Aabel og Aas.

I presentasjonen av prosjektet fremhever de at Engesland ligger sentralt plassert på Agder med 232 000 innbyggere innenfor 1,5 timers kjøring.