Venter på full klaff: Håper på at Boonya skal bli mor

For ti år siden ble den første tigerungen i Norge født i Kristiansand. I år håper man på et nytt kull av den utrydningstruede dyrearten.

Tigeren Boonya

Dyreparken håper at nyankomne Boonya skal føde.

Foto: Ole Martin Buene/Kristiansand dyrepark

I hvert sitt bur i tigerhuset tråkker de to sibirske tigrene lydløst og sakte mot hverandre. De stikker frem snuten og værer hverandre for aller første gang. Den ene er over to hundre kilo tung.

Den andre er under halvparten og rundt ett år gammelt. Bare et gitter skiller dem. Utenfor buret står en håndfull mennesker i turkise og brune klær og følger spent med.

– Kjærlighet ved første blikk

Hilde Strædet

Dyrepasser Hilde Strædet har ansvaret for tigrene i Dyreparken.

Foto: Line Oftedal Pedersen/NRK
Helene Axelsen

Dyrepasser Helene Axelsen sier den sibirske tigeren er en svært truet rase. Det er kin 400–500 ville dyr igjen.

Foto: Line Oftedal Pedersen/NRK

Det er nå dyrepassere og fagfolk i dyreparken i Kristiansand vil få en anelse om den nyankomne Boonya og sjefen i flokken Ulysses vil kunne gå sammen.

Tigrene skvetter litt til, men glir snart helt opp til hverandre og hilser rolig og nysgjerrige. Det blir ingen kamp i tigerhuset denne dagen. Menneskene trekker en lettelsens sukk.

– Nesten som kjærlighet ved første blikk, sier dyrepasseren med ansvaret for tigrene Hilde Strædet.

Det har gått et år og fingre krysses for at man i løpet av de neste månedene skal se tegn på at Boonya er drektig. Genetisk passer de to veldig godt sammen. Får Kristiansand en ny tigerunge øker rasens utsikter til å overleve.

400 ville tigre igjen

Den sibirske tigeren er en av de mest utrydningstruede dyreartene i verden med mellom 400 og 500 dyr som lever vilt. På 1940-tallet var det enda færre, bare 20 -30 eksemplarer igjen.

Tross vellykkede bevaringsprosjekter og en økende bestand er tigeren fortsatt under trussel. Det er mennesker som truer arten gjennom oppstykking av leveområde og ulovlig jakt.

– Det vakre dyreskinnet selges for store penger og tigerskjelettet blir kvernet opp og brukt som potensmiddel i tradisjonell kinesisk medisin, forteller dyreparkens biolog Helene Axselsen.

Nå arbeider dyreparker i Europa sammen for å bevare den sibirske tigeren. Det drives et strengt avlsprogram som kontrollerer hvilke tigre fra hvilke parker som kan få unger sammen. Boonya spiller en viktig rolle i arbeidet.

Reddet fra tigerfelle i Sibir

– Koser du deg Boonya? roper Akselsen retorisk til tigeren som akkurat har revet til seg en bit av hestebeinet som henger og dingler fra en wire høyt oppe i treet i tigergården.

Hun var med å hente henne i Sibir i fjor vinter. Nå er Boonya en fullverdig medlem av flokken på Sørlandet. Men hun skiller seg ut fra de andre tre. Hun er noe så sjeldent som halvt vill.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

tiger parring

Tigere ved en tidligere hyrdestund. Nå venter dyreparken spent på flere små tigere.

Foto: Kristiansand dyrepark

Hennes mor ble reddet fra en tigersnare i Sibir, men beinet var så skadet at det var umulig å sette henne ut i naturen igjen. I en dyrepark helt øst i Russland har hun sørget for avkom som tilfører etterlengtet friskt blod i avlsprogrammet.

– Hun er så uredd, ivrig og tøff, forteller dyrepasser Hilde Strædet, mens hun fra utsiden av buret puser med tigeren som hun var en katt. Kanskje kommer det av at moren var vill. Nå som Boonya blir kjønnsmoden forbereder Hilde seg på at det kan bli flere tigre å passe på hvis alt går etter planen.

Tinka, Ingrid Alexandra og Rex

I 2003 ble Norges første tigerunge født her i dyreparken. Ulysses og Ryeka ble foreldre til ei lita tigerjente som fikk navnet Tinka. Ryeka var ung og fikk ikke til å ta vare på datteren sin. Dyrepasser Rune Landås fikk oppgaven med å flaske henne opp.

Sju måneder seinere ble tvillingparet Ingrid Alexandra og Rex født. Det ble bestemt at Rex skulle utgå fra avlsprogrammet og fortsette sitt liv på Sørlandet mens Ingrid Alexandra ble flyttet til en dyrepark i England. Tinka bor i dag i Sveits men har foreløpig ikke fått avkom.

I solhellinga i den åtte mål store tigergården ligger Ulysses og Boonya side om side. Uten at de selv vet det er de del av framtidshåpet for en sunn tigerstamme i verden.

Første møte tigrene Ulysses og Boonya

Første møte mellom Boonya og Ulysses.

Foto: Ole Martin Buene/Kristiansand dyrepark