NRK Meny
Normal

– Situasjonen har vært prekær

Kari Henriksen (Ap) og Kjell Ingolf Ropstad (KrF) mener det er viktig å få bygd nytt fengsel så raskt som mulig.

Fengsel Evje

Evje og Hornnes er en av kommunene som ønsker seg et nytt storfengsel. I dag har Arendal fengsel en avdeling på Evjemoen.

Foto: Odd Rømteland / NRK

Begge stortingsrepresentantene fra Agder har jobbet lenge for å få nye soningsplasser til landsdelen. Nå jubler de begge for at regjeringa har bestemt at det skal bygges nytt fengsel med inntil 300 lukkede soningsplasser.

Kjell Ingolf Ropstad

Kjell Ingolf Ropstad (KrF).

Foto: Svein Sundsdal / NRK
Kari Henriksen, Ap

Kari Henriksen (Ap).

Foto: Håkon Eliassen / NRK

– Dette er en viktig og gledelig nyhet. Situasjonen har vært spesielt prekær på Agder. Vi har fraktet fanger rundt i hele landet, eller vi har sluppet ut varetektsfanger som burde sittet inne, fordi vi ikke har plass, sier Ropstad.

Han sier det var forventet at regjeringa ville legge et nytt fengsel til landsdelen, ettersom planene langt på vei lå klare fra forrige regjering.

Vil bygge raskt

Også Kari Henriksen er i dag lykkelig over at flere fengselsplasser er på vei.

– Jeg er glad for at regjeringa tar opp denne saken. Alle stortingspolitikerne fra Agder har jobbet hardt for å få dette på plass, så dette er en gledens dag.

Nå er Henriksen opptatt av at fengselsbyggingen må komme i gang så raskt som mulig.

– Det som blir utfordrende nå er tidsperspektivet. Det er hver dag flere dømte som settes fri.

Vet ikke hvor det skal bygges

Verken Ropstad eller Henriksen har noe svar på hvor de mener de nye fengselsplassene skal bygges.

– Vi må ha en egen prosess om lokalisering. Vi har mange gode alternativer og jeg håper det blir en god lokal prosess, sier Ropstad.

Han tar selvkritikk på at verken KrF eller andre styrende partier har prioritert fengselsplasser de siste årene, og at det derfor er et stort behov både for nytt fengsel, men også for akutte soningsplasser.

Vil unngå krangling

– Jeg har ikke noen formening om hvilken kommune som skal få fengselet, men jeg håper alle kan se at dette er et regionalt tiltak, sier Kari Henriksen.

– Jeg håper ikke uenigheten mellom de som ønsker seg fengslet skal bli så stor at vi mister tid. Dette haster og vi må sette alt inn for å finne ut hvor det skal ligge. Så må vi få regjeringa til å komme fort på banen når det gjelder bygginga, sier Henriksen.